Benelux

Volgens staatssecretaris Benschop mogen we niet naïef zijn: Nederland is een klein land binnen de Europese Unie. De consequentie kan zijn dat Nederland bij uitbreiding van de Unie niet meer permanent een Europees commissaris zal hebben (NRC Handelsblad, 4 december).

Wellicht tijd om de Benelux nieuw leven in te blazen en als Benelux een Europees Commissaris op te eisen. Een Hongaar of een Pool heeft nu eenmaal minder affiniteit met deze regio als een Belg of een Luxemburger. Geografisch, taalkundig, economisch en politiek zijn de landen verwant, ze hebben zelfs een grote gezamenlijke geschiedenis en ze hebben samen ongeveer evenveel inwoners als Spanje.

Er is een obstakel: Nederland zal zijn chique houding jegens de Belgen moeten laten varen. Met wat oefening lukt dat ook wel.

    • A. Hoogendoorn Lochem