Beleggers willen actie bij Heineken

Een groep buitenlandse beleggers eist vóór 22 december maatregelen van houdstermaatschappij Heineken Holding tegen de onderwaardering van het aandeel op de Amsterdamse beurs.

Als Heineken Holding niet met concrete voorstellen komt, zullen de beleggers eventueel proberen via de rechter (de ondernemingskamer) een onderzoek naar het beleid van de houdstermaatschappij af te dwingen. De beleggers worden geadviseerd door het Zwitsers-Belgische bureau Profima van C. Broere, bekend als oud-directeur van de – omstreden – Antilliaanse Orco-bank die onder druk van investeerders werd opgeheven. De actievoerders tegen Heineken worden bijgestaan door advocaat C. P. Bannier van het kantoor Nauta Dutilh. De beleggers hebben volgens Bannier een ,,serieus'' belang in Heineken Holding.

Heineken Holding is een houdstermaatschappij die voor 50,005 procent eigenaar is van Heineken NV, de op één na grootste bierbrouwer ter wereld. De Holding is op haar beurt voor 50,005 procent in handen van Freddy Heineken. Hij heeft zo via slechts een kwart van de aandelen de feitelijke zeggenschap over de brouwerij.

In theorie zijn de aandelen van de Holding en van de bierbrouwer evenveel waard omdat ze één op één inwisselbaar zijn. In de praktijk hebben beleggers op de beurs op dit moment bijna 50 procent meer over voor de aandelen in de brouwerij. Dat verschil wordt vooral veroorzaakt doordat het aandeel Heineken NV is opgenomen in veel beursindexen en daarom een verplicht bezit is voor beleggers die dergelijke indexen volgen. De koers van de Holding lag vanochtend rond de 41,65 euro, die van de NV rond de 61,50 euro.

,,Wij hebben geen principiële bezwaren tegen de bestaande structuur die de heer Heineken de zeggenschap garandeert, maar die stuctuur mag niet leiden tot een zo groot waardeverschil tussen de Holding en Heineken NV'', zegt advocaat Bannier. ,,Dat klopt niet. Dan gaat de zeggenschap ten koste van de overige 49 procent van de beleggers.'' Het opheffen van de Holding is een van de mogelijkheden om het waardeverschil weg te werken.

Analisten hebben het afgelopen jaar herhaaldelijk gewezen op het grote verschil in waardering. Een `insider' als commissaris T. Risseeuw van Heineken NV heeft vorige maand een aantal aandelen in Heineken NV verkocht en voor een zelfde bedrag (240.000 euro) veel meer aandelen in de Holding aangekocht.