Warmste december sinds '79

Nederland beleeft nu al de warmste decembermaand sinds 1979. De eerste vorst laat nog steeds op zich wachten en de maximale temperatuur schommelde rond de 12 graden.

Bij het vorige record, 21 jaar geleden, was de gemiddelde temperatuur 9,5 graden. Het ziet er volgens weerkundigen van het KNMI in De Bilt naar uit dat in deze decembermaand de gemiddelde temperatuur net boven de tien graden zal liggen.

Voor zover bekend moest Nederland nog nooit zo lang wachten op een vorstdag. Gisteren werd er in De Bilt wederom geen vrieskou gemeten. Hierdoor werd het record uit 1970 verpulverd, toen de eerste vorst zich op 11 december aandiende. Meteorologen noemen het ,,uniek'' dat de 42 KNMI-stations in december nog steeds geen vorst hebben vastgesteld. ,,Het kan zijn dat mensen misschien hun autoramen moeten krabben, maar dat wil niet zeggen dat het daadwerkelijk heeft gevroren.''

Volgens meteoroloog M. Somers van het KNMI is de zuidwestelijke windstroming, die zorgt voor de aanvoer van zacht en vochtig weer, de oorzaak van het ,,extreem zachte weer'' van de afgelopen periode. Dat het weer in één keer omslaat, zit er volgens haar niet in. ,,De eerste vorst laat zeker vijf, of misschien zelfs wel negen dagen op zich wachten'', aldus Somers.

Een witte kerst en een decembermaand met veel ijs- en schaatsplezier lijkt daarmee nog heel ver weg, maar is niet helemaal uitgesloten. Want uitgerekend in 1970, toen er in de eerste tien dagen van december ook geen vorst werd gemeten, lag er tijdens de kerstdagen ijs en viel er op de avond voor Kerstmis enige sneeuw.

,,Dus je weet het maar nooit'', aldus Somers. ,,De wind hoeft maar een paar dagen uit het koude oosten te waaien en dan zitten we er in december alsnog koudjes bij.''