VVD'ers kandidaat voor hoge functies

De Tweede-Kamerleden Frans Weisglas en Michiel Patijn (beide VVD) zijn kandidaat voor hoge functies bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Weisglas zou directeur-generaal politieke zaken worden, een van de meest invloedrijke posities op het departement. Patijn is kandidaat om naar Brussel te gaan als ambassadeur bij de NAVO.

Dit hebben kringen rond het kabinet vanmorgen bevestigd. Het kabinet zal naar verwachting binnen enkele weken een besluit nemen. Beide Kamerleden wilden zelf geen commentaar geven.

De kandidatuur van de 58-jarige Patijn stuit naar verluidt op verzet op het departement, omdat hij nooit deel heeft uitgemaakt van de buitenlandse dienst. Wel was Patijn van 1994 tot 1998 staatssecretaris van Europese Zaken in het eerste kabinet-Kok.

De ambtenaren op BZ zijn vanouds niet erg gecharmeerd van zogeheten `parachutisten', mensen van buiten de buitenlandse dienst die hoge ambtelijke functies komen vervullen. In het geval van Weisglas speelt deze factor minder. De 54-jarige Weisglas, die al sinds 1982 in de Kamer zit, heeft tussen 1970 en 1982 zelf op Buitenlandse Zaken gewerkt. Hij werkte onder meer in Genève bij de Nederlandse vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties en als persoonlijk secretaris van de toenmalige minister van Ontwikkelingssamenwerking De Koning.