VOOR KERST; ROASTBEEF MET MIERIKWORTELSAUS

Voor een recept voor 4 personen lijkt het overdreven zo'n groot stuk vlees. Maar voor een goed stuk op z'n Engels klaargemaakte traditionele roastbeef is een flink gewicht onontbeerlijk. Een stuk van 2 1/2 of 3 kilo is misschien nog wel lekkerder. Van de hierboven vermelde hoeveelheid kunnen dus ook wel 10 mensen eten. Zijn het er minder dan kan van deze uitspatting ook de volgende dagen worden gegeten: dun gesneden koude plakjes roastbeef als voorgerecht in de carpaccio-stijl. En ook sandwiches met roastbeef en waterkers zijn niet te versmaden. Bestel bij de slager op tijd een mooi stuk dikke lende met de vetlaag er nog aan.

De bereiding: Smeer de vetlaag in met mosterd en laat het vlees enkele uren staan. Smelt de boter en giet het in een braadslee of vuurvaste schaal. Voeg de olie toe. Verwarm de oven voor op 240 graden. Leg het vlees in de braadslee en schuif deze in de oven. Verlaag na 5 minuten de oventemperatuur naar 200 graden. Laat het vlees 45 minuten in de oven staan. Bedruip het af en toe met het braadvocht. Na 45 minuten is het vlees rosé (medium rare) gebraden. Laat het vlees ten minste een kwartier rusten voor het aan te snijden. Roer het braadvocht los, voeg eventueel wat water toe en giet het in een juskom. De bereiding van de bij het vlees passende saus is eenvoudig: roer crème fraîche, geraspte mierikwortel en suiker en zout door elkaar. Uiteraard kunnen bij het braden dikke plakken ongekookte aardappelen rondom de roastbeef worden neergelegd. Bedruip ook deze plakken van tijd tot tijd met braadvocht. Tot slot nog enkele groentesuggesties. Eet bij de roastbeef bijvoorbeeld aardappelpuree (met jus!), puree van knolselderij en beetgaar gekookte spruitjes waar geroosterde hazelnoten aan worden toegevoegd.

    • Anne Scheepmaker