Volendam leeft weer in het dorp

Door een 3-1 overwinning bij Veendam veroverden de voetballers van Volendam zaterdagavond de tweede periodetitel in de eerste divisie. Dat succes markeert de wederopstanding van een club, die vorig seizoen op sterven na dood was. Nog steeds merkt de nieuwe trainer Henk Wisman dat in het dorp veel kapot is gemaakt. Financieel wanbeleid van diverse besturen dwongen het vorig jaar aangetreden college de selectie drastisch te saneren. ,,Ervaren spelers als Binken, Persijn en Nijkamp drukten te zwaar op de begroting'', vertelt Wisman. ,,Ik begon bij Volendam op het nulpunt.''

Met zoveel jonge spelers in het elftal zal u niet op een periodetitel hebben gerekend.

Wisman: ,,Beslist niet. Noodgedwongen hebben we Volendam een jeugdig gezicht gegeven, omdat deze club met een budget van 4,5 miljoen gulden de kleinste begroting van de eerste divisie heeft. Vier A-junioren hebben een basisplaats afgedwongen en die jongens ontwikkelen zich sneller dan verwacht. Nooit was de terugreis van het stadion De Lange Leegte in Veendam zo gezellig als zaterdagavond. Het was ook lang geleden dat zoveel supporters uit Volendam een uitwedstrijd bezochten.''

Want met die periodetitel heeft Volendam nog niet alle scepsis bij de achterban weggenomen?

,,De Volendammer is traditioneel kritisch. De financiële malaise en de crisis in het bestuur na die toestanden met vice-voorzitter Peter van de Rijt hebben de club geen goed gedaan. Vorig seizoen eindigde Volendam als tweede van onderen in de eerste divisie. Door het winnen van de periodetitel hebben we aanzien teruggewonnen. Maar het zal nog wel even duren voor de Volendammer opgewonden raakt door ons voetbal.''

In het dorp wordt dus nog niet gesproken over de `Heen en Weer'?

,,Welnee, we moeten wel realistisch blijven. Natuurlijk is RBC het beste voorbeeld hoe je als middenmoter in de eerste divisie toch kunt promoveren. Maar dan zal dit bestuur eerst een financiële inhaalslag moeten maken. Volendam is nog lang niet rijp voor een terugkeer naar de eredivisie. Voor ons is het seizoen nu al geslaagd.''