Vodafone breidt uit in Japan

Het Britse telecombedrijf Vodafone neemt een belang van 15 procent in Japan Telecom, in grootte het derde telecombedrijf van Japan. Vodafone betaalt 1,7 miljard pond (ruim 6 miljard gulden) voor het aandelenpakket.

De overeenkomst wordt volgende week officieel bekendgemaakt, zo bericht de Britse zakenkrant Financial Times. Japan Telecom wil de overeenkomst niet bevestigen. Op de effectenbeurs van Tokyo steeg de koers van het telecombedrijf vanmorgen nochtans met ruim 16 procent.

Het belang is voor Vodafone vooral van strategische waarde. Vodafone en British Telecom strijden om een meerderheidsbelang in J-Phone, de mobiele-telefoniedivisie van Japan Telecom. De Britse telecombedrijven hebben een belang van respectievelijk 26 en 20 procent in J-Phone. Met het belang in Japan Telecom verwacht Vodafone zijn concurrent te kunnen verslaan.

British Telecom en het Amerikaanse AT&T hebben elk al een belang van 15 procent in Japan Telecom. De belangrijkste aandeelhouder is East Japan Railway, dat een belang heeft van 15,1 procent. Vodafone zou het belang hebben overgenomen van West Japan Railway en Central Japan Railway, twee van de zeven spoorwegmaatschappijen die Japan Telecom hebben opgericht.

British Telecom heeft interesse getoond in de aandelen van AT&T. De twee zouden met elkaar in gesprek zijn.

Japan Telecom telde aan het einde van de vorige maand ruim 9 miljoen klanten. De Japanse markt voor mobiele telefonie wordt op dit moment gedomineerd door NTT Docomo dat een marktaandeel heeft van 58 procent. Het marktaandeel van J-Phone bedraagt 17 procent. Op de tweede plaats staat KDDI met 25 procent.