Verkoopgolf door nieuwe MSCI-index

Grote beleggers moeten het komend jaar ongeveer 17 procent van hun Nederlandse aandelen verkopen als ze willen blijven beleggen volgens de toonaangevende wereldwijde MSCI-index.

Het gaat daarbij volgens een eerste schatting van vermogenbeheerder Robeco om ongeveer 50 miljard gulden. De belangrijkste Nederlandse fondsen die getroffen worden zijn KPN, TPG, Aegon en Heineken.

Oorzaak is een nieuwe methodiek bij de samenstelling van de index, die MSCI gisteren bekendmaakte. Vanaf eind volgend jaar telt niet meer de beurswaarde, maar alleen het deel dat `vrij verhandelbaar' is. Grote belangen van de overheid en strategische deelnemingen van bedrijven tellen niet meer mee. Bij KPN en TPG heeft bijvoorbeeld de Nederlandse staat een belang van meer dan 30 procent, bij Heineken heeft de Heineken Holding een belang van ruim 50 procent.

,,De potentiële impact is enorm'', zegt Rob van Bommel, vermogensbeheerder bij vermogensbeheerder Robeco. ,,Heel veel pensioenfondsen en vermogensbeheerder beleggen ten opzichte van de MSCI-index. Als ze neutraal willen beleggen (precies de weging van de index volgen, red.) moeten ze nu Nederlandse aandelen verkopen en Amerikaanse aandelen bijkopen.''

De MSCI (Morgan Stanley Capital International) weegt in 51 landen de grote beursfondsen op basis van hun beurswaarde en voegt die samen tot een wereldindex. Met de nieuwe methode neemt het belang van Nederland in de MSCI-index af van 2,94 tot 2,49 procent. De meegewogen beurswaardes van Nederlandse fondsen nemen af van in totaal 485 miljard dollar tot 466 miljard dollar, een verschil van 19 miljard dollar.

Ook de weging van Japan, waar veel bedrijven vaste belangen in elkaar hebben, en Frankrijk, Duitsland en Italië daalt. Grote winnaars zijn de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het belang van de VS in de index neemt toe van 57 procent tot 65 procent, de meegewogen beurwaardes van 9.630 miljard dollar tot 12.490 miljard dollar.

Behalve de wijziging over de `vrije verhandelbaarheid', wordt ook het bereik van de index groter. De index zal per land voortaan 85 procent in plaats van 60 procent van de totale marktkapitalisatie van de beurs meewegen. De nieuwe methode wordt in twee stappen ingevoerd, per 1 december 2001 en per 1 juni 2002.