UPC haalt 3,1 miljard gulden op met emissie

Het Nederlands-Amerikaanse kabelbedrijf UPC heeft de eerder aangekondigde uitgifte van 1,24 miljard dollar (3,1 miljard gulden) aan converteerbare preferente aandelen afgerond.

De voorwaarden waaronder de aandelen zijn uitgegeven, zijn niet veranderd sinds de bekendmaking ervan op 12 september. Analisten en beleggers betwijfelden of dit mogelijk was, aangezien de beurskoers van UPC sinds die datum ruim is gehalveerd. ,,Het oogde destijds realistisch maar nu lijkt het een absurde regeling'', zegt een analist.

De partijen die aan de emissie deelnemen hebben zich gecommitteerd aan een conversieprijs van 30,75 dollar (35,46 euro of 78,20 gulden). Pas als de aandelenkoers van UPC boven de afgesproken prijs komt, wordt het aantrekkelijk om de preferente aandelen om te zetten in gewone aandelen. De slotkoers van UPC was vrijdag 12 euro op de Amsterdamse beurs.

Dat de regeling ongewijzigd blijft, is volgens analisten goed nieuws voor beleggers. Een koersreactie bleef vanochtend echter uit. Het aandeel van UPC daalde zelfs lichtjes. UPC heeft de laatste jaren een agressieve expansiestrategie gevoerd en is mede daardoor zwaar verliesgevend.

De nieuwe aandelen zijn geplaatst bij UnitedGlobalCom, de moedermaatschappij van UPC; Liberty Media Corporation, het mediaconcern van John Malone; en Motorola, fabrikant van mobiele telefonie-apparatuur. De investeringsmaatschappijen Capital Research and Management Company en Alliance Capital hebben de rest voor hun rekening genomen. Het gaat om aandelen met weinig stemrecht.

De bedrijven hebben tot het moment dat ze converteren recht op een jaarlijks dividend van 8 procent van het bedrag dat is betaald voor de aandelen. Het dividend wordt uitgekeerd in aandelen van UPC. Daarnaast hebben de bedrijven het recht gekregen om gewone aandelen van UPC te kopen tegen een prijs van 36,90 dollar per aandeel (91,60 gulden).

UnitedGlobalCom heeft voor 250 miljoen dollar aan aandelen ingekocht, Liberty Media voor 200 miljoen, Motorola voor 350 miljoen, Capital Research voor 240 miljoen en Alliance Capital voor 200 miljoen dollar. UPC heeft het geld van de uitgifte inmiddels ,,in de bank'', aldus een woordvoerder van het kabelbedrijf.

DOSSIER UPC: www.nrc.nl/Economie