Turkse wapenaankopen ondanks financiële crisis

De financiële ruimte ten bedrage van zo'n tien miljard dollar die Turkije vorige week dankzij met name Amerikaanse steun van het Internationaal Monetair Instituut (IMF) kreeg, komt op een juist moment. Tien miljard dollar, dat is zo ongeveer het bedrag dat het land zojuist op de internationale markt aan moderne wapensystemen heeft ingeslagen. Vooral in de Verenigde Staten.

Vorige week maakte het Turkse ministerie van Defensie bekend voor anderhalf miljard dollar zes radarvliegtuigen van Boeing te willen aanschaffen met een optie op nog eens twee toestellen.

Twee weken terug liet de Turkse regering weten onderhandelingen te openen met Israel Military Industries, IMI, voor de modernisering van zo'n duizend M-60 tanks ter waarde van 2,5 miljard dollar. Dit is een voorlopige oplossing: tussen 2004 en 2008 moeten voor 7 miljard dollar nieuwe tanks worden gekocht.

De Amerikaanse Abrams-tank geldt in de competitie, waarin ook Duitse, Oekraïense en Israelische bedrijven meedingen, als favoriet. Nog geen half jaar terug besloot Turkije 145 King Cobra gevechtshelikopters bij het Amerikaanse Bell te betrekken. Kosten: 4 miljard dollar.

Ook op marinegebied betoont Turkije zich kooplustig. Drie weken geleden werd voor 200 miljoen dollar een contract getekend voor de levering van zes Franse tweedehands fregatten. Ook dit is een lapmiddel: voor 1.25 miljard dollar moeten binnenkort acht nieuwe korvetten worden gebouwd.

Turkije wil de komende dertig jaar in totaal 150 miljard dollar aan modernisering van de strijdkrachten spenderen. Op de verlanglijst van de Turkse generaals staan ook nog een fotospionagesatelliet, een reeks luchtafweerraketten en het Israelische Arrow-systeem voor de verdediging tegen ballistische raketten. De koopwoede is des te controversiëler aangezien de spanningen tussen Turkije en erfvijand Griekenland de laatste jaren aanmerkelijk zijn afgenomen.

Of de 10 miljard dollar van het IMF voldoende is om Turkije uit zijn crisis te halen, staat nog te bezien. Vandaag bepleit gouverneur Gaza Ercel van de Turkse centrale bank in Frankfurt bij het consortium van Westerse banken die Turkije grote bedragen lenen, om hun kredieten voor de korte termijn onveranderd voort te zetten.

    • Menno Steketee