Trainer Thijssen helpt Fortuna aan eerste zege

Fortuna Sittard heeft onder leiding van de nieuwe trainer Frans Thijssen de eerste seizoenszege behaald. De hekkensluiter van de eredivisie won zaterdagavond met 2-1 van Sparta, een concurrent in de degradatiestrijd. Thijssen werd afgelopen woensdag aangesteld als opvolger van Henk Duut, die twee weken geleden als gevolg van de slechte resultaten aan de kant werd geschoven. Duut blijft wel in dienst van Fortuna, waar hij net als Thijssen eerder als speler actief was.

Voor Fortuna maakten Gerritsen en Hamming de doelpunten. De tegentreffer was ook van Limburgse makelij. Roest schoot de bal in eigen doel. Thijssen toonde zich na afloop tevreden over de uitslag. Hij wilde zijn invloed op de opleving bij Fortuna niet overschatten. Thijssen had slechts twee dagen kunnen trainen met de selectie en hamerde vooral op de noodzakelijke vechtlust. Wij hebben geen creatieve voetballers en moeten het van strijd hebben. Niemand kan een man passeren'', zei de gelukkige Thijssen na afloop.

Fortuna bleef ondanks de overwinning hekkensluiter in de eredivisie. De achterstand op RBC werd verkleind tot twee punten. De ploeg uit Roosendaal kwam dit weekeinde niet in actie. Het gat tussen Fortuna en De Graafschap, de voormalige werkgever van Thijssen, is geslonken tot zes punten. De ploeg uit Doetinchem heeft bovendien twee duels meer gespeeld.

In stadion De Vijverberg verloor De Graafschap afgelopen zaterdag met 4-0 van FC Groningen, dat in de degradatiestrijd even adem kan halen. De Brazilianen Hugo en Leonardo waren de gevierde spelers bij de bezoekende ploeg. Hugo scoorde twee keer. Zij bezorgden FC Groningen een 3-0 voorsprong. De Nederlander Broerse maakte de vierde treffer.

In stadion Nieuw-Galgenwaard behaalde FC Utrecht de derde opeenvolgende overwinning. Na krappe zeges op Ajax en Fortuna won de ploeg van trainer Adelaar dit keer met 5-1 van NAC. De Joegoslaaf Gluscevic en de Katwijker Kuyt maakten ieder twee doelpunten. Aanwinst Gluscevic heeft inmiddels tweaald treffers gemaakt in deze competitie. Hij staat op de gedeelde tweede plaats van de topscorerslijst in de eredivisie. FC Utrecht passeerde NAC op de ranglijst. Beide ploegen bevinden zich in de middenmoot.

In Kerkrade leed Roda JC zijn derde opeenvolgende thuisnederlaag. Tegen Willem II verloor de ploeg van trainer Vergoossen met 1-0. Vlak voor het eindsignaal maakte Landzaat uit een strafschop de enige en winnende treffer. In Alkmaar maakte NEC zijn reputatie van `remisekoning' waar. De ploeg van trainer Neeskens speelde met 0-0 gelijk bij AZ. NEC blijft vijfde in de tussenstand van de eredivisie. De club uit Nijmegen heeft al negen keer gelijkgespeeld in zestien wedstrijden.