Stijging Nasdaq krijgt vervolg op Damrak

De Amsterdamse beurs volgde vanochtend het patroon dat ook op de andere Europese beurzen zichtbaar was. De aandelen van bedrijven uit de technologie- en telecomsector trokken de index omhoog. De banken en de verzekeraars, zwaargewichten in de index, hielpen de technologiefondsen een handje.

Automatiseerder Getronics was vanmorgen de grootste stijger onder de hoofdfondsen op het Damrak. Het aandeel klom ruim 10 procent en noteerde rond het middaguur 6,70 euro. Getronics profiteerde van een algemene opleving van aandelen in de technologie- en telecomsector, maar was daarvan wel het sprekendste voorbeeld.

Andere technologiefondsen beleefden een bescheidener opgang. Zo klom chipmachinefabrikant ASM Lithography 5,4 procent op 29,60 euro en klom Philips 2,8 procent naar 45,54 euro. Telecombedrijf KPN boekte een winst van 2,7 procent op 45,50 euro.

UPC profiteerde niet van de bekendmaking dat het erin is geslaagd om 1,4 miljard euro op te halen door de uitgifte van converteerbare preferente aandelen. De kabelexploitant verloor 2 procent en noteerde vroeg in de middag 27,33 euro.

De AEX-index profiteerde van de winsten van de technologie-aandelen, en klom 0,7 procent naar 661,86 punten.

De financiële fondsen, die zwaar meetellen in de beursgraadmeter, hielpen de tech- en telecomfondsen een eindje in de goede richting. ABN Amro boekte een winst van 2,7 procent op 26,32 euro, ING steeg 0,4 procent naar 83,66 euro, en verzekeraar Aegon klom 0,1 procent naar 47,84.

Alleen het Belgisch-Nederlandse Fortis moest inleveren. Morgen sluit de inschrijvingstermijn van zijn bod op de aandelen van verzekeraar ASR. Fortis daalde 0,1 procent op 35,25 euro.

Onder de fondsen die niet in de AEX zijn opgenomen bleken de telecomaandelen vanmorgen favoriet. Versatel klom 4,6 procent naar 10,25 euro, KPNQwest steeg 5,3 procent naar 24,75 euro. De joint-venture van KPN en zijn Amerikaanse branchegenoot Qwest kondigde vanochtend aan dat het zijn activiteiten in Groot-Brittannië wil uitbreiden. Dat kan zowel door overnames als door de uitbreiding van het eigen glasvezelnetwerk, aldus het bedrijf. Het aandeel KPNQwest klom vanochtend 5,5 procent naar 24,80 euro. De grote voedselfondsen Numico en Unilever waren vanochtend de verliezers op de beurs. Numico verloor liefst 4 procent op 52,20 euro, Unilever daalde 1,8 procent. Daarmee zette de Brits-Nederlandse zeep- en voedingsmiddelenfabrikant de negatieve lijn van de afgelopen twee weken voort. In die tijd is het aandeel van ruim 70 euro gedaald naar 63,15 euro rond het middaguur vandaag, een daling van zo'n 10 procent.

Ook TPG daalde vanmorgen. Getuige een interview in een Duitse krant koestert het logistieke bedrijf expansieplannen in Duitsland. De beleggers toonden zich niet enthousiast: het aandeel daalde 1,9 procent naar 27,37 euro.