Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Gesprek met Steve Mokone over de naar hem gemodelleerde film De Zwarte Meteoor. In de jaren vijftig was Mokone de eerste zwarte voetballer bij Heracles. Verder aandacht voor het actiecomité Antivuurwerk in Enschede dat geen knallen en vuurpijlen tijdens de jaarwisseling wenst. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Oud-militair Willem Jagtenberg eist in een kort geding dat passages in het binnenkort te verschijnen boek Mei 1940 worden verwijderd. Hierin worden Nederlandse militairen beschuldigd tegen Duitse SS'ers het oorlogsrecht te hebben overtreden. Verder een analyse van de pluk-ze-wetgeving die het mogelijk maakt geld van criminelen terug te vorderen. Ned.1, 20.25-20.58u.

Nova. Aandacht voor de juridische strijd om het presidentschap van Amerika, het wel of niet handhaven van het huisarrest van de oud-dictator Pinochet en een reportage over het terugbrengen van WAO'ers op de arbeidsmarkt door middel van veilingen. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

Het ziekenhuis. Nieuwe serie uitzendingen over het Radboud Ziekenhuis in Nijmegen. In deze aflevering gaat het om een ouder echtpaar van wie de vrouw cystenieren heeft, hetgeen haar zeer beperkt in haar bewegingsvrijheid. Na veertig jaar huwelijk staat haar echtgenoot een nier aan haar af. Afl.: Partnertransplantatie. Ned.2, 19.25-19.57u.

Spots. Reportage over de strafinstelling Paviljoen F. Merksplas waar mensen opgenomen zijn die ontoerekeningsvatbaar zijn verklaard. Ze zitten echter jarenlang vast zonder noemenswaardige begeleiding of therapie. Canvas, 20.55-21.35u.

Dokwerk: De overtocht. Zie TV-vooraf. Ned.3, 21.00-22.00u.

What the Romans did for us. Serie over Romeinse uitvindingen en ontwikkelingen behandelt vanavond diverse vormen van amusement. De Romeinen kenden 176 vakantiedagen. Afl.: Ahead of their time. BBC2, 21.30-22.00u.

The Adventurer. De ballonvaarder Steve Fosset wordt gevolgd in zijn poging om rond de aarde te vliegen in een heteluchtballon. NGC, 22.00-23.00u.

Andes to Amazon. De diversiteit van het leven in de jungle is zo groot dat er op een klein gebied al 3000 verschillende plantensoorten, 530 vogelsoorten en 11 apensoorten kunnen worden gevonden. Ondanks deze hoge aantallen blijkt overleven nooit eenvoudig. Afl.: Amazon jungle. BBC2, 22.00-22.50u.

Dokument: C&A. Tweede deel van een serie over het kledingconcern C&A met vanavond o.a. de mededeling aan de medewerkers in Amersfoort dat alle C&A-filialen in Engeland hun deuren zullen sluiten. Dat geeft het personeel te denken over hun eigen baan. Afl.: Toch weer voordeliger. Ned.1, 22.56-23.41u.

Surinamers zijn beter dan Marokkanen. In deze elfde aflevering over verschillen en overeenkomsten gaat over de kunst om Hollander te worden en worden gesprekken gevoerd met Surinamers en Marokkanen die in het Nederlandse leger zitten. Ned.3, 23.10-23.40u.

Trust me, I'm the Prime Minister. Over de pogingen die premiers doen om het medium televisie onder de knie te krijgen. Volgens presentator Michael Cockerell lukt het vrijwel geen politicus het medium op een juiste manier te gebruiken. BBC2, 0.20-1.00u.

PRAATPROGRAMMA

Hardtalk. Interview met de Nobelprijswinnaar voor de vrede, de Zuid-Koreaanse president Kim Dae Jung over vrede, verbeteringen en de aanslagen op zijn leven. BBC World, 20.30-21.00u.

Marlène exclusief. In deze tweede aflevering van de Belgische Marlène de Wouters ontmoet zij o.a. in Monaco de filmster Kevin Costner. RTL, 22.00-22.50u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met judoka Dennis van der Geest en zijn trainer en vader Cor. RTL, 22.50-23.45u.

Waskracht! Gesprek met de schrijfsters Helga Ruebsamen, Rosita Steenbeek, Marjan Berk en galeriehoudster Marjanne van Tilborg over de postmoderne cultuur, woede en slachtofferschap. Ned.3, 23.40-0.05u.

FILM

Out on a Limb (Francis Veber, 1992, VS). Alom als onzinnig beschouwde, dwaze komedie van de Franse kluchtregisseur Veber. Yuppie Matthew Broderick redt in provinciestadje zijn jonge zusje uit handen van Jeffrey Jones, de kwaadaardige tweelingbroer van hun stiefvader. RTL5, 20.30-22.00u., met reclame.

. La vie est un roman (Alain Resnais, 1983, Frankrijk). In omstreden meesterwerk vervolgt Resnais zijn intellectueel-emotionele verkenningen van denkstromingen. Scenario van Jean Gruault voorziet in drie verhalen die een sprookjeskasteel in de Ardennen gemeen hebben. Een rijke industrieel verzamelt vlak na de Eerste Wereldoorlog zijn volgelingen voor een experiment met een dodelijke roes. In het heden komen sociale wetenschappers bijeen voor een kolderiek symposium over opvoeding en fantasie. Onderwijl beleven de kinderen van de congresgangers sprookjesachtige avonturen in het naburige bos. TV5, 22.15-23.30u. & morgen, 14.15-16.00u.

Coast to Coast (Joseph Sargent, 1980, VS). Komisch bedoelde road movie waarin Dyan Cannon ontsnapt uit de inrichting waarin zij door haar man was opgeborgen, en een lift krijgt van de eveneens voortvluchtige vrachtwagenchauffeur Robert Blake. BBC1, 0.40-2.10u.

. New York Stories (Martin Scorsese, Francis Coppola & Woody Allen, 1989, VS). Onvenwichtig drieluik uit Amerikaanse eredivisie. Scorsese's Life Lessons is ironisch portret van gekwelde action painter Nick Nolte, Coppola's Life without Zoe is kinderlijk sprookje over bijdehand rijkeluisdochtertje en Allen lijdt in Oedipus Wrecks onder bemoeizucht van de joodse moeder. ARD, 1.30-3.30u., tweetalig.

Will Penny (Tom Gries, 1968, VS). Zie Film-vooraf. Morgen, SBS6, 14.45-16.40u., onderbroken door reclame.