Rode kaarten ontsieren duel in Gelredome

Hoewel trainer Koeman geen verband zag, leken de spelers van Vitesse gisteren negatief beïnvloed door de transferperikelen en belastingaffaires die de Arnhemse voetbalclub teisteren. De thuisploeg creëerde tegen Heerenveen geen enkele scoringskans, maar incasseerde wel twee rode kaarten. Dankzij goed keeperswerk van Zoetebier, die de omstreden Joegoslavische aankoop Jevric vervangt, kon Vitesse het 0-0 gelijkspel als een overwinning vieren. Bij het schotloze Heerenveen werd Dennis de Nooijer uit het veld gestuurd.

Bij gebrek aan goed voetbal waren de drie rode kaarten, een evenaring van het record in het betaalde voetbal, het gesprek van de dag in het bijna uitverkochte Gelredome. Scheidsrechter Van Hulten nam ogenschijnlijk terechte beslissingen, hoewel trainer De Haan van Heerenveen alle overtredingen ,,zwaar bestraft'' vond en zijn collega Koeman de overtreding van Stefanovic in twijfel trok. De Joegoslaaf schampte met zijn schoen het gezicht van de Fin Nurmela.

Even daarvoor moest De Nooijer naar de kleedkamer, na een vermeende stomp in het gezicht van Kreek die vervolgens theatraal ter aarde stortte. In de slotfase speelde Vitesse met negen man. Van Hintum maskeerde zijn slechte vorm met twee grove charges die hem twee keer een gele kaart opleverden. De potentiële subtoppers van de Nederlandse competitie maakten geen aanspraak op de overwinning. Beide ploegen vestigden eerst een lusteloze indruk en lieten zich vervolgens leiden door agressie. Het opportunische spel van Vitesse werd keurig aan banden gelegd door het combinatievoetbal van Heerenveen.

De nummer drie van de eredivisie was zelfs de mindere van de nummer dertien. Maar Heerenveen komt dit seizoen moeizaam tot scoren en heeft sinds oktober geen competitieduel meer gewonnen. Gisteren was een negatieve hoofdrol weggelegd voor Dennis de Nooijer. De spits van Heerenveen moet na twee jaar blessureleed de Friese ploeg aan doelpunten helpen. Hij faalde gisteren twee keer oog in oog met Zoetebier. De Macedoniër Krstev miste een identieke kans voor Heerenveen. In de rebound schoot Talan een boogbal langs de `verkeerde' kant van de paal.

In de resterende zestig minuten viel niets positiefs te noteren. De spelers van Heerenveen leken geïntimideerd door het harde spel van Vitesse. Een `doodschop' van de Roemeense back Nanu werd mild bestraft met een gele kaart. Door het gelijkspel verzuimde Vitesse de tweede plaats over te nemen van PSV, dat morgen pas in actie komt tegen RKC. De achterstand op koploper Feyenoord is nu zeven verliespunten. Koeman keek liever naar de positie van de nummer vier Ajax, dat negen verliespunten meer heeft dan Vitesse.

Gezien het povere spel van de laatste weken en alle perikelen buiten het veld snakt Vitesse naar de winterstop. Heerenveen kan de hoge verwachtingen dit seizoen niet kan waarmaken. De lage klassering van de Friezen geeft echter een vertekend beeld van de krachtsverhoudingen. Gezien het eenvoudige speelschema van de komende weken moet Heerenveen zich de komende weken weer de rol van middenmoter kunnen aanmeten.

    • Jaap Bloembergen