Proces verbaal voor Feyenoord

Feyenoord riskeerde gisteren in de klassieker tegen Ajax een boete van honderdduizend gulden door het opstellen van Leonardo. Het Openbaar Ministerie verdenkt de Braziliaanse aanvaller ervan in het bezit te zijn van een vals Portugees paspoort en zal een proces verbaal van de Arbeidsinspectie onderzoeken.

Leonardo beschikt niet over een tewerkstellingsvergunning. Feyenoord heeft die aangevraagd. Als het verzoek wordt afgewezen en de pas blijkt ongeldig, kan de aanvaller worden gedwongen terug te keren naar Brazilië. In dat geval mag hij waarschijnlijk terugkomen na zijn achttiende verjaardag. Spelers van buiten de Europese Unie mogen voor die tijd niet werken in Nederland. Pas vanaf 9 maart komt hij op basis van zijn leeftijd in aanmerking voor een werk- en verblijfsvergunning.

Als blijkt dat Feyenoord willens en wetens de vreemdelingenwet heeft overtreden kan de tuchtcommissie van de KNVB ook een boete opleggen. Dan zal de aanklager een onderzoek instellen. Voorlopig is Leonardo speelgerechtigd totdat op 18 december een nieuw reglement in werking treedt.

Feyenoord wist voor het duel met Ajax dat er proces-verbaal wordt opgemaakt. Volgens de wet is de Braziliaan niet alleen strafbaar als hij speelt. Leonardo is bijvoorbeeld op trainingen en bijeenkomsten van geldschieters ook met zijn vak bezig.

Het bestuur van Feyenoord liet weten geen reden te zien Leonardo buiten de selectie voor het duel met Ajax te houden. De Rotterdammers zeggen er altijd van te zijn uitgegaan dat Leonardo in het bezit was van een geldig Portugees paspoort. Daarom heeft de club nooit een tewerkstellingsvergunning aangevraagd. Feyenoord gaat er van uit dat de nu lopende aanvraag binnenkort wordt gehonoreerd.