Premier Mori in opspraak, nu door foto's met `heer A.'

De impopulaire Japanse premier Yoshiro Mori is vandaag opnieuw in opspraak geraakt met de publicatie van foto's waarop hij poseert met een onderwereldfiguur.

Ondanks dreigementen van de premier kwam het weekblad Shukan Gendai vandaag met twee foto's van Mori met ,,heer A., een voormalig kaderlid van een ultra-nationalistische organisatie die banden onderhoudt met de georganiseerde misdaad'', aldus het blad. Ultra-nationalistische organisaties en georganiseerde misdaad, de zogenoemde yakuza, worden in Japan als twee handen op een buik gezien. De foto's zijn genomen in 1998 toen Mori secretaris-generaal was, de tweede man in de hiërarchie, van de regerende Liberaal Democratische Partij.

Mori was op de hoogte van de aanstaande publicatie en liet afgelopen vrijdag via de regeringswoordvoerder weten ,,gerechtelijke stappen'' te zullen ondernemen als het blad door zou zetten. De uitgever liet weten geen inmenging te wensen in de redactionele inhoud van zijn publicaties. Vandaag zei Mori's woordvoerder dat de premier later in de dag een besluit zou nemen over te nemen stappen.

Gister gaf een topfunctionaris van Mori's LDP op televisie alvast een excuus voor de foto's met de bewering dat politici niet altijd precies weten met wie ze op de foto gaan op de vele bijeenkomsten die ze wegens hun functie moeten bezoeken. Dit argument klinkt weinig overtuigend bij het aanschouwen van de foto's. Ze tonen Mori en `heer A.' in twee verschillende kroegen aan tafels waarop veel drank staat. Op de ene foto legt `A.' vertrouwelijk zijn hand op de schouder van Mori; op de andere heeft hij ontspannen zijn jasje uitgetrokken.

Mori kwam eerder dit jaar in opspraak wegens banden met de georganiseerde misdaad toen een blad publiceerde dat hij in 1995 een toespraak heeft gegeven op een huwelijksfeest waar ook de leidende familie van een misdaadsyndicaat tot de genodigden behoorde. In opiniepeilingen is de steun voor Mori's regering uitermate gering. In november probeerden ontevreden partijgenoten hem af te zetten maar deze rebellie werd door het partijkader onderdrukt.

    • Hans van der Lugt