Politie wist voor `Dover' van link Chinezensmokkel

De politie heeft al voor het Dover-drama, waarbij 58 Chinezen om het leven kwamen, in observaties vastgesteld dat hoofdverdachte Gürsel O. nauw contact onderhield met een Chinese vrouw die in de politieregisters voorkomt als mensensmokkelaar.

Het openbaar ministerie (OM) en minister Korthals (Justitie) hebben tot nu toe gezegd dat hoofdverdachte O. voorafgaand aan het fatale weekeinde van 17 en 18 juni werd geobserveerd in een `oriënterend' onderzoek naar Koerdensmokkel naar het Verenigd Koninkrijk. Om die reden was men niet bedacht op smokkel van Chinezen en werd de observatie van O. aan het begin van dat weekeinde gestaakt.

Uit een nieuw opgemaakt dossier van de Dover-zaak, bedoeld voor een pro forma-zitting van komende woensdag, blijkt echter dat de Rotterdamse rivierpolitie bij talloze gelegenheden tussen 17 april en 16 mei heeft vastgesteld dat O. veelvuldige omgang had met een 27-jarige Chinese vrouw, K.. Volgens het dossier had O. een ,,vriendschappelijke relatie'' met K. en werd over haar ,,vastgesteld dat zij antecedenten had op het gebied van mensensmokkel (Chinezen). Deze antecedenten dateren van 1998''.

In het dossier zijn de obervatieverslagen bijgevoegd, waarin de ontmoetingen van O. en K. in detail worden beschreven. Ook is vastgesteld dat het bij de Chinese vrouw K. gaat om criminele antecedenten ,,in drie [politie]regio's terzake Strafrecht artikel 197 mensensmokkel''.

De observatieverslagen van O.'s contacten met K. zijn door het OM niet eerder aan de verdediging verstrekt omdat het OM K. nog als getuige wil horen, aldus het dossier. Ook is blijkens de stukken pas op 21 juni, drie dagen na het Dover-drama, uit de politieregisters gebleken dat zij over genoemde antecenten inzake mensensmokkel beschikte, hoewel zij al vanaf april in de observatieverslagen voorkwamen.

Deze nieuwe feiten uit het dossier geven verscheidene advocaten van `Dover'-verdachten extra munitie voor hun stelling dat het transport bewust door politie en justitie zou zijn doorgelaten. [Vervolg DOVER-ZAAK: pagina 3]

DOVER-ZAAK

Stena Line tipte niet in Dover-zaak

[Vervolg van pagina 1] Dit temeer nu uit het dossier ook blijkt dat medewerkers van de ferrymaatschappij P & O Stena Line hebben weersproken dat zij een tip hebben gegeven over het Dover-transport wegens het feit dat chauffeur Perry W. de kosten van de overtocht met contant geld had betaald.

Die tip is eerder door de Britse politie genoemd als motivatie om te rechtvaardigen dat de koelcontainer in Dover werd gecontroleerd. Naar nu blijkt is een contante betaling door een chauffeur geen enkele reden voor argwaan, zo heeft een medewerker van P&O Stena Line aan de politie verklaard.

Minister Korthals van Justitie is de laatste maanden tweemaal naar de Tweede Kamer geroepen nadat uit vertrouwelijke justitiële het beeld was ontstaan dat de politie het Dover-transport had kunnen voorkomen. Vorige maand werd Korthals door de Kamer gekapitteld omdat kennis over antecenten van hoofdverdachte O. in een eerdere mensensmokkelzaak nog kort voor het Dover-drama bleek te zijn doorgedrongen tot Korthals' hoogste ambtenaar.

Korthals verweerde zich hiertegen door te stellen dat in het justitiële apparaat miscommunicatie had bestaan. Daardoor was kennis die het parket in Haarlem over de criminele geschiedenis van Gürsel O. niet doorgedrongen tot het parket in Rotterdam, dat eerder het onderzoek naar Koerden-smokkel had opgestart. Korthals heeft juist vorige week een programma naar de Kamer gestuurd waarmee hij beoogt de onderlinge communicatie tussen de parketten te verbeteren, en zijn ambtenaren bovendien meer politiek gevoel bij te brengen voor gevoelige strafrechtelijke onderzoeken.

    • Tom-Jan Meeus