Opnieuw bekentenis smeergeld Club Brugge

Opnieuw heeft een hulptrainer van het Belgische Club Brugge bekend smeergeld – 20.000 Duitse mark – te hebben aangenomen van de Joegoslavische voetbalmakelaar Ranko Stojic. Hulptrainer Alex Querter gaf de feiten dit weekeinde publiekelijk toe. Hij is vorig jaar wegens de omkoping door de club ontslagen.

Vorige week werd bekend dat twee andere hulptrainers, René Verheyen en Hans Galjé, in 1999 zelf de clubleiding hadden gemeld dat zij van Stojic een envelop met geld hadden ontvangen. Stojic was en is een vriend van Erik Gerets, toen trainer bij Brugge en nu trainer bij PSV. Gerets en Stojic ontkennen elke betrokkenheid.

Stojic mocht in de beginperiode van zijn carrière als voetbalmakelaar vijf spelers leveren aan Brugge. Dat gebeurde telkens na een positief advies van de technische staf die bestond uit Querter, Verheyen, Galjé en Gerets. Club Brugge stelde achteraf vast dat voor enkele aangekochte voetballers veel te veel betaald was. Na het vertrek van Gerets naar PSV mocht Stojic ook daar twee voetballers leveren. PSV-voorzitter Van Raaij zegt dat die transfers correct zijn verlopen.

Verheyen en Galjé zijn niet ontslagen omdat ze de feiten zelf opgebiecht hadden. Ze gaven het geld af aan de leiding. Die bewaart het sindsdien in een kluis. Brugge ontdekte later dat ook Querter (43) geld had gekregen. Omdat hij had verzwegen dat hij 20.000 Duitse mark had ontvangen, werd hij ontslagen. Het bedrag is bevestigd door bronnen rond Club Brugge. Querter gaf dit weekeinde toe dat ook hij geld heeft aangenomen. Querter: ,,Ik heb me laten vangen. Ik had dat niet mogen doen.''

Querter kreeg zijn envelop nadat hij medio '98 een positief rapport had opgesteld over de Litouwse speler Jankauskas, die Stojic als zaakwaarnemer had. Querter had met Stojic een bezoek aan Moskou gebracht, waar Jankauskas bij Torpedo Moskou speelde.

STOJICL: pagina 17