Olympische sterren roeien op het droge minder hard

Eén keer per jaar binden droogroeiers de strijd aan met echte roeiers. Dan zijn het niet altijd de olympische sterren die zegevieren.

Ze komen geen meter vooruit. In de Amsterdamse Apollohal gaan roeiers tot het uiterste en zakken na de race totaal uitgeput op een kille basketbalvloer. Officials bevrijden de sporters uit de voetenborden van de ergometers. Een roeitoernooi zonder boten.

Eén keer per jaar binden droogroeiers de strijd aan met echte roeiers. Op de NK Indoorroeien zijn het niet altijd de olympische sterren die zegevieren. Verschillen tussen amateurs en beginners zijn soms pijnlijk klein: de sterkste wint, roeitalent telt nauwelijks.

Hurnet Dekkers verscherpte zaterdag haar eigen Nederlandse record. In 6.37,8 roeide ze de tweeduizend virtuele meters en sloeg een gat van ruim twintig seconden met de rest van het veld. Houterig roeiend, begint Dekkers' derde roeiseizoen succesvol.

Nederlands recordhouder op de roeimachine (5.49,9) Geert Jan Derksen bleek ook goed in vorm. De roeier uit de Holland Acht II bleef vijf seconden boven zijn record: ,,Ik moest hier winnen en dat heb ik gedaan.'' Gerard Egelmeers, zevende in de skiff op de Spelen van Sydney, was blij met de evenaring van zijn persoonlijk record en zijn tweede plaats achter Derksen. ,,Ik heb de naam dat ik niet goed presteer op de juiste momenten. Dit is mooie reclame voor mezelf'', zei Egelmeers.

Verrassend lang kon Egelmeers de veel zwaardere krachtpatser Derksen bijhouden. In de skiff kan Derksen zijn vermogen minder goed kwijt, daar zou Egelmeers hem vrij gemakkelijk verslaan. Een roeimachine vertaalt vermogen rechtstreeks in snelheid. Balans en ritme spelen geen rol.

Op een ergometer zegevieren de beulen, ten koste van roeiers met techniek. Op de roeimachine moeten olympische sterren op hun tellen passen. Ze trainen 's winters uren op het apparaat. Maar aan een wedstrijd op de machine doen ze alleen mee als ze denken te winnen. De technicus Michiel Bartman – goud in Atlanta, zilver in Sydney – trok zich op de valreep terug. Maar een goede score op de ergometer is geen garantie op een succesvolle roeiloopbaan.

Er zijn bondscoaches die stellen dat droogroeien niet te vergelijken is met roeien op water. Voor Diederik de Boorder, talentontwikkelaar bij de roeibond, is het ergometerkampioenschap echter een belangrijk toernooi. Nieuwe talenten op de machine, zijn mogelijk de toppers van morgen. ,,Het is de moeite waard te zien hoe iemand later in de boot presteert. Een hoog fysiologisch vermogen is één van de factoren die een roeier tot topper maakt'', meent De Boorder. ,,Een coach heeft niets liever dan vrouwen als Dekkers. Wij moeten ze wel de techniek leren.''

Op het ergometerkampioenschap is plaats voor iedereen. Het aantal mensen dat af en toe roeit in fitnessruimtes, is veel groter dan de 23.000 leden van de roeibond. ,,Wij kunnen veel van de roeiers leren. Maar zij ook van ons'', stelt Willem Pijper, wereldrecordhouder categorie 40-49 jaar. ,,Ik bewonder de mentaliteit van de roeiers, maar ik heb de indruk dat zij nog veel van onze trainingsschema's kunnen opsteken.''

    • Sybrand Treffers