Nivra wil aan leden extra eis stellen

Accountants die de financiële jaarstukken van bedrijven controleren, moeten voortaan over een persoonsgebonden licentie beschikken. Om dat papiertje in bezit te krijgen, moet de accoutant elk jaar praktisch zijn vak uitoefenen.

Als de accountant een minimumaantal `vakuren' niet haalt wordt zijn licentie ingetrokken. Nivra-directeur A. Mik weet dat een flink deel van de leden zich verzet tegen dit voorstel van de beroepsorganisatie Nivra, dat donderdag op de ledenvergadering aan de orde komt. ,,Zij vrezen de vorming van een eliteclub.'' Door de nieuwe regeling zal een aantal accountants die nu nog wel hun handtekening onder financiële stukken mogen zetten, die bevoegdheid verliezen. ,,Zij hebben die licentie dan ook helemaal niet nodig'', stelt Mik.

De slachtoffers bevinden zich naar verwachting voornamelijk onder de accountants die gekozen hebben voor een baan als manager, bestuurder of directielid in het bedrijfsleven. Die oefenen het eigenlijke vak, het napluizen en keuren van jaarrekeningen, niet meer uit. Zij vormen op een totaal van 11.000 accountants een groep van 42 procent.

J. Gortemaker, voorzitter van de accountantsberoepsgroep bij het kantoor PricewaterhouseCooper, staat vierkant achter het Nivra-voorstel. ,,Zij moeten toch een keuze maken. Ik ben daar hard in. Accountants moeten hun vak bijhouden, anders krijgen we beunhazen'', aldus Gortemaker, die tevens hoogleraar accountantscontrole op de Erasmus Universiteit is. ,,Vergelijk ons vak met dat van een piloot of chirurg. Zonder ervaring dreigt de vaardigheid toch teloor te gaan.''

De handtekening van de accountant mag niet de geringste twijfel oproepen. De controleur heeft immers een maatschappelijk functie en tal van belanghebbenden, onder wie aandeelhouders, kredietverstrekkers en werknemers, varen blind op de financiële cijfers, zo luidt het argument van het Nivra. Daarom moet hij elk jaar 250 praktijkuren maken.

Mik zou de persoonsgebonden licentie straks graag wettelijk verplicht zien. ,,Daarmee worden de kwaliteit van de certificerend accountant en het vertrouwen van de maatschappij in deze functie in de wet verankerd'', aldus de Nivra-directeur. De beleidsnota dient als basis voor het overleg dat het Nivra voert met het ministerie van Economische Zaken. Dat neemt de huidige accountancywet onder de loep.