Machtsstrijd lijkt koers Gucci weinig te deren

Het Italiaanse modehuis Gucci komt deze week met kwartaalcijfers. Het bedrijf is al anderhalf jaar onderwerp van een machtsstrijd tussen twee Franse tycoons.

Het Italiaanse modehuis Gucci komt donderdag met kwartaalcijfers. Het bedrijf, dat aan de Amsterdamse beurs is genoteerd, is nog steeds het toneel van een verhitte machtsstrijd tussen de twee Franse mode-tycoons Francois Pinault (oprichter van detailhandelsconcern PPR) en Bernard Arnault (oprichter van mode- en champagnehuis LVMH). Het gevecht is begin december verhard toen beide partijen elkaar aanklaagden wegens smaad. De waarde van het aandeel Gucci heeft er niet onder geleden: die is binnen vijf jaar verdrievoudigd tot 103 euro.

De strijd om Gucci is ontstaan omdat LVMH – een concurrent van Gucci – zijn belang in Gucci in korte tijd had opgebouwd tot 34 procent. De Gucci-directie vreesde voor een vijandige overname door de concurrent. Om het belang van LVMH te verwateren, en een overname te voorkomen, haalde de directie PPR binnen. Ze verkocht 39 miljoen nieuwe aandelen aan PPR voor 2,9 miljard euro, waardoor PPR in één klap 42 procent van Gucci bezat.

LVMH klaagde Gucci onlangs aan wegens smaad. Gucci-topman De Sole had volgens LVMH incorrecte en belastende verklaringen afgelegd in het Amerikaanse tijdschrift Women's Wear Daily. Meteen reageerde Gucci met een strafklacht in Frankrijk tegen LVMH wegens valse beschuldigingen. LVMH sloeg terug met een klacht bij de Amerikaanse beursautoriteit SEC over een optieregeling voor de Gucci-bestuurders.

Vorige week scoorde Gucci weer: het nam een meerderheidsbelang van 51 procent in het bedrijf van de Engelse ontwerper Alexander McQueen. Hij staat onder contract bij LVMH-dochter Givenchy. Het merk Alexander McQueen blijft apart bestaan binnen de Gucci-groep. Bij de Ondernemingskamer in Nederland loopt nog een verzoek van LVMH om de hele beschermingsconstructie van Gucci en PPR af te keuren.