Koeman zegt gesprek met Stojic af

Trainer Koeman van Vitesse heeft gisteren een gesprek gevoerd met de Joegoslavische reservedoelman Jevric zonder de aanwezigheid van diens omstreden zaakwaarnemer Stojic. Deze Joegoslavische spelersmakelaar is onder andere in opspraak geraakt wegens de omkoping van drie hulptrainers bij Club Brugge.

Stojic behartigt bij Vitesse de zaken van Jevric en verdediger Stefanovic. Middenvelder Grozdic is onder begeleiding van Stojic aan de Franse club Lens verkocht. De drie Joegoslaven werden vorig jaar ingelijfd door Vitesse, op aandringen van voorzitter Aalbers die later wegens financieel wanbeleid moest opstappen. Volgens een rapport van KPMG waren met de overgang van de transfervrije Stefanovic destijds ruim drie miljoen gulden gemoeid.

Volgens Koeman was het ,,door alle commotie rond deze persoon verstandiger om de afspraak met Stojic af te zeggen''. Koeman had de beslissing genomen zonder ruggenspraak met het bestuur van Vitesse. Koeman wilde bevestigen noch ontkennen of hij in de toekomst met Stojic werkoverleg voert ,,Wie ben ik als trainer om hierover een standpunt in te nemen? De club moet duidelijkheid scheppen. De voorzitter kan vrijuit praten, hij heeft schone handen.''

Voorzitter Vaessen was nog niet in functie toen Vitesse zaken deed met Stojic. De bestuurder verklaarde desgevraagd dat Vitesse de komende tien dagen geen uitspraken doet over de verschillende affaires die de club parten spelen. ,,Al die zaken kunnen stof doen opwaaien en daarmee is ons elftal momenteel niet gediend. We spelen in anderhalve week vier belangrijke wedstrijden. De spelers lezen ook kranten'', reageerde Vaessen op alle commotie over Stojic.

Vitesse is verwikkeld in een aantal affaires. De FIOD heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld naar aanleiding van het rapport van KPMG waarin melding wordt gemaakt van mogelijke belastingfraude onder voorzitter Aalbers. Verder eist Vitesse van Benfica de volledige transfersom die met de overgang van spits Van Hooijdonk is gemoeid. Sinds vorige week wordt Vitesse ook in verband gebracht met Stojic.

Volgens Vaessen zijn ,,is de affaire Stojic niet binnen tien dagen opgelost'' en kan hij over anderhalve week ,,nog een reactie geven op een zaak waar wij niet rechtstreeks bij betrokken zijn''. Vaessen sprak de hoop uit dat Vitesse volgend jaar met een schone lei kan beginnen. ,,We moeten de beker helemaal leegdrinken.' '

Justitie in Brugge beraadt zich over een strafrechtelijk onderzoek in de smeergeldaffaire. Dat heeft procureur des konings J.M. Berkvens, hoofd van het parket in Brugge, vanmorgen gezegd. Niet-ambtelijke omkoping is in België pas sinds april 1999 een misdrijf. De feiten zijn waarschijnlijk vóór die datum gepleegd.

Eerder besloot het bondsparket van de Belgische voetbalbond tot een onderzoek. Daarbij wordt ook de rol van hoofdtrainer Gerets onderzocht.

pagina 18 rode kaarten