Internationaal

LONDEN

De beurzen van Europa werden vanochtend geholpen door termijncontracten op Amerikaanse aandelenindices, die stevige winsten boekten. Het resultaat was een forse sprong in de koersen van de technologiefondsen. In heel Europa bleken fondsen als Philips, Marconi, en de grote telecomaandelen gewild.

In Londen speculeerden handelaren over de kans dat de nieuwe opleving van de technologie en de telecom de voorbode is van een serieuze wederopstanding. Vodafone klom 2 procent, mede als gevolg van geruchten dat het telecombedrijf een belang in Japan Telecom zou hebben genomen.

Rond het middaguur was de FTSE-index 0,4 procent gestegen en noteerde 6.317 punten.

FRANKFURT

In Frankfurt wist Deutsche Telekom te stijgen, ondanks de aankondiging dat MSCI zijn index op een nieuwe manier gaat inrichten. Een groot deel van DT is nog in handen van de overheid, en dat zal gevolgen hebben voor de weging die het telecombedrijf in de nieuwe indices krijgt. DT steeg 1,3 procent naar 38,30 euro, de Duitse index klom 1 procent naar 6.759 punten.

PARIJS

Ook in Parijs stonden de aandelen uit de technologie- en telecomsector in de belangstelling. De aandelen van Thomson Multimedia stegen ruim 3 procent nadat bekend was geworden dat het een strategische alliantie met het Britse televisieconcern aangaat.

Vivendi Universal, het resultaat van de fusie tussen het Franse Vivendi, Canal Plus en het Canadese Seagram, kreeg vanochtend een notering aan Euronext Parijs. Het resultaat was teleurstellend: het aandeel verloor ruim 2 procent op 73,65 euro.

De CAC-40 klom 1,9 procent naar 6.053 punten.

TOKYO

De aandelenbeurzen in Azië eindigden de handelsdag zonder uitzondering hoger dan waar zij begonnen. Ze reageerden daarmee op de 6-procents koerssprong die de Nasdaq vrijdag maakte, en namen de wijziging van de MSCI-index, die toch grote gevolgen voor met name Japanse aandelen zal hebben, ter kennisgeving aan. In het nieuwe systeem van indexberekening wordt rekening gehouden met de vrije verhandelbaarheid van de aandelen, en dat is in het nadeel van Japanse bedrijven, waarvan vaak grote blokken in handen zijn van de overheid.

Desalniettemin klom de Nikkei-225 met 2,2 procent naar 15.016 punten. Het was de eerste keer in een maand dat de index boven de 15.000 eindigde.

Ook de andere Aziatische beurzen waren optimistisch gestemd. Zo klom de Hongkongse Hang Seng index met 1,1 procent naar 15.352 punten. De Zuid-Koreaanse Kospi boekte een winst van 3,7 procent op 554,80 punten.