Iliescu wint ruim in tweede ronde

Oud-communist Ion Iliescu wordt de nieuwe president van Roemenië. Volgens de voorlopige uitslagen (van 80 procent van alle stembureaus) kreeg hij gisteren in de tweede ronde van de verkiezingen 66,9 procent van de stemmen.

De extreem-rechtse Corneliu Vadim Tudor, die 33,1 procent kreeg, bestreed het resultaat onmiddellijk als de `grootste electorale fraude van de eeuw'. In de eerste ronde had Iliescu twee weken geleden 38 procent gekregen, Tudor 28.

De 70-jarige Iliescu eiste gisteren zijn overwinning op, seconden nadat de stembuspeilingen direct na het sluiten van de persbureaus hadden gemeld dat hij rond zeventig procent van de stemmen had gekregen. Hij zei dat de uitslag ,,de volwassenheid en het verantwoordelijkheidsgevoel'' weerspiegelt van het Roemeense volk dat met deze stemming ,,categorisch heeft afgerekend met extremisme, totalitarisme en xenofobie''.

In zijn overwinningsrede stelde de oud-communist het Westen gerust: Roemenië zal onder zijn leiding het lidmaatschap van zowel de EU als de NAVO blijven nastreven. Iliescu beloofde de democratie en rechtsstaat ferm te zullen verdedigen. Van de internationale financiële instanties als het IMF en de Wereldbank zei hij begrip te verwachten voor de ,,dramatische sociale omstandigheden'' in zijn land.

De extreem-nationalistische Tudor weigerde in een eerste reactie zijn verlies te aanvaarden. Woedend beschuldigde hij de partij van Iliescu, de sociaal-democratische PDSR, van fraude en omkoping. Hij bestempelde Iliescu als ,,de antichrist''. Tudor dreigde de uitkomst van de verkiezingen te bestrijden bij het `internationale tribunaal in Den Haag'. ,,Dit is niet mijn nederlaag, maar die van Roemenië dat de 21ste eeuw ingaat onder leiding van een bende delinquenten'', zo zei hij.

De centrale Roemeense kiescommissie heeft de verkiezingen echter eerlijk en vrij genoemd. Het enige vermeldenswaardige incident vond plaats toen de vertrekkende president Emil Constantinescu zijn stem ging uitbrengen. Een aanhanger van Corneliu Vadim Tudor bespoot de president met blauwe verf en riep ,,De duivel moge je halen!'' De dader is aangehouden.

    • Renée Postma