Historische zege van Spanje in Davis Cup

De Spaanse koning Juan Carlos maakte in het Palau Sant Jordi in Barcelona een buiging voor de tenniskoningen van zijn land. Na 101 jaar brachten Juan Carlos Ferrero, Albert Costa en de dubbelspelers Alex Corretja en Juan Balcells de Davis Cup eindelijk naar Spanje door Australië met 3-1 te verslaan. Nadat de Spanjaarden zaterdag het dubbelspel hadden gewonnen, ontketende de 20-jarige Ferrero gisteren een volksfeest in Barcelona door de Australische kopman Lleyton Hewitt na een zenuwslopend gevecht over vier sets (6-2, 7-6, 4-6 en 6-4) te verslaan.

Voor Hewitt bleek de druk te groot nadat zijn teamgenoot Rafter vrijdagavond de tweede partij tegen Ferrero na een aanval van kramp had moeten staken. De verrassend voor het enkelspel gepasseerde Corretja legde met Balcells de basis voor de historische Spaanse triomf door het Australische dubbel Stolle/Woodforde in drie sets (6-4, 6-4 en 6-4) te kloppen. Een dag later werd de ontroerde Ferrero door Corretja op de schouders genomen, nadat het soms hysterische Spaanse publiek `De Muskiet' naar een zege op Hewitt had geschreeuwd.

De 19-jarige Australiër voelde de marathonpartij van vrijdag tegen Costa nog in zijn benen. Hewitt bereikte gisteren zelden zijn normale niveau. In de tweede set verspeelde de kleine straatvechter bij een 6-5 voorsprong twee setpoints op de service van Ferrero, waarna hij ook de tiebreak knullig uit handen gaf. Na een opleving in de derde set veerde Ferrero weer op, toen hij op 5-3 in de vierde reeks de partij alsnog uit handen leek te geven. Met een formidabele backhandpassing gaf Ferrero de opwindende landenwedstrijd op het gravel in Barcelona een passende apotheose.

Uitzinnig van vreugde wierp bondscoach Javier Duarte zich op zijn pupil, waarna hij zich bij de huldiging liet knuffelen door de Spaanse koning Juan Carlos. ,,Dit is de beste generatie, die het Spaanse tennis ooit heeft gekend'', jubelde Duarte, die het zich kon permitteren Carlos Moya, de kampioen van Roland Garros in 1998, buiten de ploeg te laten. Volgens Duarte hebben de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona de tennissport in Spanje een beslissende impuls gegeven. ,,Mijn spelers zijn in feite geboren op de Spelen'', vertelde Duarte. ,,Het geeft ook aan hoe lang ze hebben moeten werken om dit succes te bereiken.''

Maar ook het publiek was een belangrijke factor bij de Spaanse machtsgreep. Na zijn laatste Davis Cup-finale als coach van het Australische team hekelde captain John Newcombe het onsportieve gedrag van de bijna 16.000 toeschouwers in het Palau Sant Jordi. Vooral in het dubbelspel werd elke misser van de Australiërs met gejuich begroet. ,,Het leek wel alsof we in een voetbalstadion speelden'', mokte Newcombe. En met een ironische glimlach: ,,Wacht maar tot die Spanjaarden een finale in Australië moeten spelen. Dan laten we ze het voedsel voor de koeien vreten, gras.''

In februari treft het Nederlandse team onder leiding van interim-coach Tjerk Bogstra de winnaar van de Davis Cup in de eerste ronde van de wereldgroep. Dan zullen de Spaanse tennissers zich op een indoorbaan moeten bewijzen.