Help, er zit een leeuw op het dak

In Heerenveen ontsnapten zaterdagavond twee leeuwen uit een circus.

Ze hoorde takken kraken en toen ze naar buiten keek zag ze een mannetjesleeuw op een garagedak tegenover haar woning zitten. W. Westra uit Heerenveen schrok zich rot en rende het centrum in. ,,Het was een knaap van een beest, echt geen klein katje. Ik stond te trillen op mijn benen'', zei ze gisteren voor Omrop Fryslân.

Twee ontsnapte leeuwen van Wintercircus Martin Hanson hielden Heerenveen zaterdagavond enkele uren in de ban. Ondanks de waarschuwing van de politie om binnen te blijven, bracht het nieuws duizenden mensen op de been. De politie zette het centrum af en begon een grote zoekactie. Daarbij werden twee pelotons ME van 24 man, 35 politieagenten en de brandweer ingezet.

De leeuwen ontsnapten om kwart over zes uit het Wintercircus tijdens een voorstelling in Het Posthuis in Heerenveen. Ze braken uit toen ze vanuit hun buitenkooi door een sluis van gaas en touw naar hun binnenkooien werden gebracht. Een vrouwtjesleeuw ging liggen, waarop een opstopping ontstond en twee leeuwen door een gat in de `touwtunnel' wisten te ontsnappen. Volgens circusdirecteur Hanson werd mannetjesleeuw Bles door de andere leeuwen tegen de touwen gedrukt. Leeuwin Carmen kon snel worden getraceerd, ze lag in een steegje naast het Posthuis. Mannetjesleeuw Bles was echter zoek. Een helikopter met infraroodcamera werd ingezet. Na twee uur zoeken vond men hem op het dak van een aanloophuis aan de Heerenwal.

Arno van der Valk van roofdierenopvangcentrum `Pantera' in Nijeberkoop wist beide leeuwen tot op enkele meters te naderen en een verdovingspijltje met een blaaspijp in hun achterwerk te blazen. Na tien minuten raakten de dieren versuft en konden ze door de brandweer op een rolbrancard naar hun kooien worden gebracht. Volgens Van der Valk was de mannetjesleeuw flink gestresst toen hij hem in de ogen keek. ,,Dat kwam vooral door de joelende en toeterende menigte. Ik was dolblij dat ik hem in één keer raakte. Anders hadden er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.'' Het vangen van Bles had bijna drie uur geduurd.

Circusdirecteur Hanson is ,,ontzettend gelukkig'' dat alles goed is afgelopen. Volgens hem was de sluis ,,honderd procent veilig''. ,,Alle dompteurs gebruiken deze touwtunnel, maar de dieren zijn door een minuscuul gat uitgebroken.'' Hanson is vol lof over het ,,rustige en nuchtere'' optreden van de Friese politie en brandweer. Bles en Carmen werden gisteren onderzocht door een dierenarts en bleken volgens Hanson ,,in perfecte conditie''. Het tweetal krijgt een week rust om bij te komen. Volgens Hanson is het voor de leeuw Bles slikken dat hij verplicht moet rusten. ,,Als baas van zeven vrouwen, mag hij niet optreden! Je ziet dat hij zich in zijn eer gekrenkt voelt.''

J.P. Govers, curator van de afdeling warmbloedige dieren van Artis in Amsterdam, laat weten dat paniek bij een ontsnapping meestal niet nodig is. Govers: ,,Het valt niet te verwachten dat leeuwen die uit het circus ontsnappen mensen aanvallen. Ze waren nog niet op jacht naar een prooi. Ze bevonden zich nog in hun vluchtgedrag. Verdoven is de juiste optie. Dat is perfect verlopen.''