Ghanese oppositie wint verkiezingen

De Ghanese oppositie heeft de verkiezingen van donderdag gewonnen. De Nieuwe Patriottische Partij (NPP) kreeg 97 van de 200 parlementszetels, tegen 90 voor het regerende Nationale Democratische Congres (NDC). Over het presidentsschap zal worden beslist in een tweede ronde later deze maand. Geen kandidaat haalde meer dan de helft van de stemmen. NPP-leider John Kufour kreeg 48 procent, John Atta Mills van de NDC 44.

De Ghanezen hebben voor verandering gestemd na acht jaar bewind onder de NDC. Weliswaar is de huidige president en NDC-leider, Jerry Rawlings, populair maar de bevolking wenst nu vernieuwing. Rawlings kwam in 1981 door een militaire staatsgreep aan de macht en werd in 1992 bij democratische verkiezingen gekozen. Zijn sterke, populistische persoonlijkheid bepaalde jarenlang het politieke landschap van Ghana en zorgde bij verkiezingen in 1992 en 1996 voor een gemakkelijke NDC overwinning. De grondwet staat Rawlings geen derde ambtstermijn toe en hij voerde campagne voor zijn vice-president Atta Mills.

De kiezers spraken hun onvrede uit over de neergang in de economie sinds een jaar. De prijzen van de voornaamste exportproducten, cacao en goud, zijn laag en olie moet tegen hoge prijzen worden geïmporteerd. Bovendien kwam de NDC-regering steeds meer in het nieuws door corruptieschandalen en wanbeleid. De inflatie steeg tot boven de 25 procent; de munteenheid, de cedi, verloor de afgelopen maanden vijftig procent van zijn waarde; de binnenlandse schuld liep torenhoog op en de buitenlandse schuld bedraagt zeven miljard dollar.

Verscheidene prominente NDC-ministers verloren hun zetels. De oppositie verhoogde in vergelijking bij vorige verkiezingen haar aanhang op het platteland, waar de NDC traditioneel sterk is. Ze behaalde een tweederde meerderheid in de centrale Ashanti-regio en in het westen. De NDC won in haar bolwerk, de oostelijke Volta-regio. Met deze uitslag wordt de traditionele tegenstelling tussen de grote Ashanti-bevolkingsgroep in het midden van het land en de Ewe in het oosten duidelijk zichtbaar. Tribale tegenstellingen speelden geen grote factor bij de verkiezingscampagnes, maar door de polariserende uitslag kan dit bij een tweede ronde anders worden.

De vijf kleinere oppositiepartijen deden het slecht. De meeste zullen zich in de tweede ronde vermoedelijk uitspreken voor de NPP-kandidaat John Kufour. Hij maakt daarom goede kansen de nieuwe president van Ghana te worden. De NDC maakt zich op voor een harde strijd bij de campagnes en kan daarbij over het regeringsapparaat beschikken. De verkiezingen verliepen over het algemeen rustig met alleen rellen in het noordelijke stadje Bawku, waar een dispuut over stembussen uitliep op gevechten. Daarbij vielen zeven doden. Er waren geen berichten over grootschalige fraude.