Feyenoord loopt over jeugdig Ajax heen

Co Adriaanse wist al van tevoren dat Ajax tegen Feyenoord ,,gewicht, lengte en ervaring'' te kort zou komen. De Amsterdamse trainer hoopte op een wonder, maar wonderen zijn nu eenmaal zeldzaam. Met een veredelde kleuterklas, hoe getalenteerd misschien ook, was Ajax gisteren kansloos in De Kuip (3-1). Als de Amsterdamse ploeg nog hoop heeft gehad op de titel, dan is die gisteren de bodem ingeslagen. Ajax zal dit seizoen vooral kwijt zijn aan het inpassen van (de eigen) jeugdspelers. En daarmee pleegt het een noodzakelijke inhaalslag na enkele verloren jaren.

Ajax bouwt aan zijn toekomst en schuwt de consequenties niet. De opdracht die Adriaanse zichzelf heeft gegeven is allerminst eenvoudig. De balans in zijn selectie ontbreekt om jonge spelers gedoseerd te laten doorstromen. Een groot aantal routiniers beschikt niet over de kwaliteit om de jeugd in de wedstrijden te laten gedijen. Daardoor worden de talenten voor de leeuwen geworpen, zoals gisteren in de kolkende Kuip. Ajax moest het tegen Feyenoord stellen zonder Bergdølmo, Machlas (beiden ziek) en Chivu (geblesseerd). Desondanks liet Adriaanse zijn ervaren krachten Witschge en Winter op de bank. Ook tijdens de wedstrijd, toen bleek dat Ajax regelmatig werd afgetroefd, bleven de ex-internationals aan de kant. Een grotere motie van wantrouwen konden ze van hun trainer eigenlijk niet krijgen.

Adriaanse gaf op het middenveld liever de voorkeur aan twee zeventienjarige jeugdinternationals: Van der Vaart en Hersi. Zij hadden ondersteuning moeten krijgen van Galasek, maar de Tsjech had zijn handen al vol aan het bewaken van Tomasson. Van der Vaart klauterde met verve uit `het diepe' waarin hij was geworpen. Hij ontpopte zich zelfs als de beste Ajacied. Hersi, voor het eerst in de basis, had meer moeite zich te handhaven. Maar dat kon hem tegenover fysiek volgroeide spelers als Paauwe en Bosvelt nauwelijks kwalijk worden genomen.

Adriaanse liet Hersi ook in de tweede helft staan. ,,Ik heb gekozen voor de snelheid van de jonge spelers'', verklaarde de oefenmeester het feit dat hij de routiniers had gepasseerd. ,,Om nog een beetje te kunnen dromen van een goede eindklassering hadden we hier moeten winnen. Dat kon alleen met flair, pressie en snel voetbal. Met Winter en Witschge was het meer een schaakpartij geworden. Maar ook dan had Feyenoord gewonnen. Ik had in de defensie wel wat routine kunnen gebruiken. Winter en Witschge zijn echter geen verdedigers. Trouwens, we hebben met beiden dit seizoen al eens in Rotterdam gespeeld. Toen was het tegen Sparta en verloren we met 3-0.''

Dus mocht Youssouf Hersi zich gisteren negentig minuten bewijzen in de befaamde klassieker. Op z'n zevende kwam de geboren Ethiopiër met zijn ouders naar Nederland. Het gezin Hersi vond aanvankelijk onderdak in een asielzoekerscentrum in Slagharen. Via Hoogeveen kwamen ze in Dedemsvaart terecht, waar Youssouf lid werd van SDC '83. Op z'n dertiende was hij in trek bij veel betaald voetbalclubs, zoals PSV, Heerenveen, Go Ahead en FC Zwolle. Hij koos voor Ajax en is inmiddels uitgegroeid tot aanvoerder van het Nederlands elftal onder de achttien jaar. Tegen Duitsland maakte hij onlangs twee treffers in een duel dat het team van Mark Wotte met 4-2 won. Gisteren had hij de kwalificatiewedstrijd van afgelopen woensdag tegen Frankrijk (2-1) nog in de benen. ,,Natuurlijk voelde ik dat nog'', zegt de beweeglijke, fragiele speler met korte dreadlocks. Maar dan klinkt het dankbaar: ,,Het was voor mij een droom om ooit met Ajax tegen Feyenoord in De Kuip te spelen. Als je die kunt verwezenlijken voel je geen vermoeidheid meer.''

Hersi kreeg op het middenveld te maken met Bosvelt en Paauwe en ontdekte al snel dat dit duo over meer routine en fysieke kracht beschikt. ,,Zij zijn heel rustig aan de bal. De jonkies van Ajax spelen nog te gehaast.'' Maar de tiener was zeker niet de minste Ajacied. Op de linkerkant werden de Amsterdammers voortdurend overlopen door de eveneens jeugdige Smolarek, Kalou of Leonardo. Dit trio wisselde regelmatig van positie. En ook de steeds oprukkende rechtsback Emerton zorgde voor paniek in de Ajax-defensie, waar Sier af en toe de kluts kwijtraakte. Maar ook de rechtervleugelverdediger Kanu had de grootste moeite zijn tegenstander van het lijf te houden. In het centrum van de defensie werden voortdurend Feyenoorders vrijgelaten hetgeen talrijke hachelijke situaties opleverde.

Feyenoord haalde zijn gram na de tragische uitschakeling in het UEFA-Cuptoernooi tegen VfB Stuttgart en won voor het eerst sinds zes jaar van Ajax in De Kuip. Tegen de aartsrivaal bleek de Rotterdamse ploeg wel agressie en aanvallende impulsen te kunnen opbrengen. Trainer Van Marwijk had Van Gobbel op de bank laten plaatsnemen en Van Wonderen in de ploeg opgenomen. Laatstgenoemde klaagde vorige week dat hij na veel blessureleed onvoldoende kansen werd gegund terug te keren in het elftal.

Van Marwijk verbond er geen consequenties aan en constateerde achteraf tevreden dat het incidentje de ploeg juist op scherp had gezet. ,,Het kan nooit kwaad als er wat wordt losgemaakt binnen een spelersgroep.''

    • Erik Oudshoorn