Feest zonder beest

Ergens in het kantoor van de internetaanbieder Xs4all in Diemen floepen voortdurend lichtjes aan en uit. Vanaf het web kunnen gebruikers de lichtjes bedienen. De boom hangt aan een webserver en via een webcam kan iedereen meekijken hoe vaak met de lichtjes wordt gespeeld. Volgens de statistieken van de site zijn de witte lampjes 5.085 keer aan en uit gedaan en de rode 4.394 keer, door 6.397 bezoekers.

December is ook de maand van de nieuwe virussen en de elektronische kerstkaarten. Tal van nieuwe virussen en wormen (virusachtige programma's die zichzelf verspreiden) plagen internetgebruikers en bedrijven. De bekendste nieuwe computerworm is W32. Prolin Worm virus, ook wel Prolin-Shockwave virus genoemd. In het onderwerp van de e-mailberichten die de computerworm bevatten staat: `A great Shockwave flash movie.' Zodra de ontvanger het bestand opent dat bij het e-mailbericht zit, wordt de worm actief. Hij kopieert en stuurt zichzelf naar alle gebruikers in het adresboek van Outlook, het meest gebruikte e-mailprogramma. Op deze manier verspreidt de worm, die door vrijwel alle antivirusprogramma's wordt herkend en verwijderd, zich razendsnel over het net.

De ontvanger die de worm activeert, valt niet alleen zijn vrienden lastig, maar ondervindt zelf ook schade door Prolin. De worm zoekt namelijk naar alle ZIP en JPEG bestanden en verplaatst ze naar de `root directory' (het hoogste niveau van de harde schijf) van de computer. De namen van de verplaatste bestanden worden aangevuld met de woorden: `change atleast now to LINUX'.

Er zijn nog meer vervelende virussen opgedoken de laatste tijd, zoals Navidad en MTX. Omdat in december altijd veel elektronische kerstkaarten worden verstuurd, zijn gebruikers extra geneigd om op alles wat ze ontvangen te klikken. Gezien de snelheid waarmee nieuwe virussen gemaakt en verspreid worden is het aan te raden om elke dag te kijken of er updates zijn voor de virusscanner.

De online boekhandel biedt `kerst zonder stress' aan. ,,Wat in de winkel heel hectisch kan zijn, is bij ons heel simpel'', aldus BOL. Wie voor 19 december online kerstcadeaus bestelt, kan ze op tijd onder de kerstboom leggen, belooft BOL. (Het nieuwe Harry Potter-boek wist BOL afgelopen zaterdag ondanks vele elektronische beloften niet te bezorgen, wat in veel gezinnen met moderne ouders die niet in de rij willen staan voor een boekwinkel voor grote teleurstelling heeft gezorgd.)

De meeste kerstsites blinken alleen uit door oubolligheid. Truttige achtergronden, ongewenste achtergrondmuziekjes en vooral veel links naar andere websites die al even slecht zijn. Opvallend is de link met de commercie. Vrijwel alle kerstsites proberen je iets te verkopen.

Een niet-commerciële site is de Kerstballensite. De verhaaltjes zijn een beetje flauw, maar het spel is wel leuk. De kerstman staat op een eiland op de Noordpool. Hij heeft honger en wil naar een ander eilandje, waar de kerstboom staat. Op het middelste eilandje staat de turbo-ezel van de kerstman. De orkaan 'El Ninja' heeft ervoor gezorgd dat de zee vol haaien zit, dus de kerstman kan niet zwemmen. Hoe komt hij bij de kerstboom?

Onder het motto `Feest zonder beest' biedt de eetsite Vegatopia zes vegetarische kerstmenu's aan. De recepten zijn afkomstig uit China, Italië, Lelystad en van enkele restaurants. Vegatopia legt ook uit wat je moet doen als er een vegetariër bij je komt eten tijdens de kerstdagen.

Kerstrecepten met beesten zijn te vinden bij o.a. De Hollandse Pot (mosselsoep en hazenrug), Kerstmisnet (konijnenfilet, fazant en wild zwijn) en Smulweb (pompoensoep, hertenpastei).

Interactieve kerstboom: www.xmas4all.net

Virussen: www.antiviruspowercontrols.com

BOL: www.nl.bol.com

Kerstsites: www.metaxs.nl/info/kerst2000.phtml

Kerstballensite: home.wanadoo.nl/kiel/kerst

De Hollandse Pot: www.hollandsepot.dordt.nl

Kerstmisnet: www.kerstmisnet.nl

Smulweb: www.smulweb.nl/kerstspecial.html

[E-mail: klaver@nrc.nl]

    • Marie-José Klaver