Ex-premier Pakistan vrijgelaten

De Pakistaanse ex-premier Nawaz Sharif, die vorig jaar oktober werd afgezet bij een staatsgreep door generaal Pervez Masharraf, is dit weekeinde uit de gevangenis vrijgelaten en vertrokken naar Saoedi-Arabië, waar hij in ballingschap is gegaan.

Sharif zat een levenslange gevangenisstraf uit wegens luchtpiraterij (hij zou aan de vooravond van de coup gepoogd hebben het vliegtuig waarin zijn toenmalige stafchef Masharraf zat, te laten verongelukken) en terrorisme. Daarnaast werd hij vorig jaar juli veroordeeld tot een gevangenisstraf van veertien jaar wegens corruptie en belastingontduiking.

Zaterdagavond kreeg Sharif onverwachts te horen dat de Pakistaanse president Rafik Tarar hem op voorspraak van de militaire machthebbers gratie had verleend. Zondag verliet hij aan boord van een vliegtuig van de Saoedische koninklijke familie het land, samen met 19 familieleden onder wie zijn vrouw en een broer die ook gevangen zat. De regering heeft inmiddels beslag gelegd op banktegoeden ter waarde van vijf miljoen dollar en op een reeks bezittingen aan onroerend goed en landerijen. Het vermogen van de familie Sharif wordt geschat op vele tientallen miljoenen guldens. Pakistaanse kranten suggereren dat Sharif een deal heeft gesloten om een deel van dat vermogen af te staan in ruil voor zijn vrijlating.

Waarnemers zeggen dat het vertrek van Sharif een gevoelig verlies betekent voor zijn partij, de Moslim Liga, die al werd geteisterd door interne strijd. De militairen kunnen met deze zet voorkomen dat Sharif de rol van martelaar gaat spelen, aldus analisten. Twee jaar geleden ging een andere prominente politicus, én rivaal van Sharif, vrijwillig in ballingschap. Dat was Benazir Bhutto van de Pakistaanse Volkspartij (PPP), die in 1998 tot vijf jaar werd veroordeeld wegens corruptie. Sharif was toen aan de macht.