De Clercq doorbreekt zegereeks Groenendaal

Mario De Clercq heeft zaterdag in het Belgische Hoogstraten de vijfde veldrit in de Superprestige-competitie gewonnen. Achter de dit seizoen bijna onaantastbare Nederlander Richard Groenendaal, die tweede werd, bezet de 34-jarige Belg de tweede plaats op drie fronten: in de strijd om de wereldbeker, bij de Superprestige en op de wereldranglijst van de UCI.

In Hoogstraten gingen de Belgen Sven Nys en Erwin Vervecken aanvankelijk aan de leiding, Groenendaal raakte door kettingproblemen achterop maar kreeg op het droge zandparcours toch nog aansluiting met de koplopers. Daaruit ontsnapte De Clercq vier (van de tien) ronden voor het einde met succes. Met open mond soleerde hij naar z'n eerste belangrijke zege van dit seizoen. ,,Ik heb er lang op moeten wachten'', zei De Clercq. Met zijn tweede plaats bouwde wereldkampioen Groenendaal zijn voorsprong in het Superprestige-klassement uit.

De Clercq veranderde twee weken geleden van ploeg – hij ging van Palmans naar Domo – en daarmee ook van fiets. Dat laatste gaf wat problemen. Hij ruilde zijn Fondriest in voor een Merckx, schakelen deed hij met een Shimano-versnellingsapparaat, nu met Campagnolo. ,,Vorige week schakelde ik af en toe nog verkeerd'', zei De Clercq. ,,Bij Shimano heb je de grote handel nodig voor een hogere versnelling, bij Campagnolo de kleine. Ik kwam thuis met die fiets, en zei, daar ga ik nooit prijs mee rijden. Nu loopt het wel lekker.''

Sven Nys, zaterdag derde in Hoogstraten, won gisteren een internationale veldrit in Kalmthout, bij Antwerpen. De kampioen van België ontsnapte al in de eerste ronde en in regen en modder reed hij onbedreigd naar de overwinning, zijn eerste van het seizoen. Door blessures kende Nys een lastige seizoensstart. Ook gisteren eindigde Groenendaal als tweede.

Pagina 19 portret De Clercq