Dank voor kerstboom

Dat de Dam deze kerst een open puist is, heeft voor de gemeente Amsterdam twee bijkomende voordelen: de omstreden telefoonpalen van de TCA (Taxi Centrale Amsterdam) zijn hier al vast verwijderd en er is een einde gemaakt aan de jaarlijks terugkerende vraag: wat doen we deze kerst met de spar uit Trondheim? Of: waar een grote stad klein in kan zijn.

Amsterdam krijgt sinds 1963 elk jaar een kerstboom van de Noorse gemeente Trondheim. In dat jaar brachten zo'n honderd jongens en meisjes van het jeugdorkest Bispenhaugen uit Trondheim een bezoek aan Amsterdam. Bij aankomst bleek dat de Noren vergeten waren voor onderdak te zorgen. Alle hotels zaten vol. De gemeente Amsterdam sprong in en ruimde de Oranje Nassakazerne in voor onderdak voor de majorettes en muzikanten. Als dank schenkt Trondheim sinds dat bezoek elk jaar een kerstboom aan Amsterdam.

Alleen vergaten ze in Trondheim wel eens dat de boom het plein voor het Koninklijk Paleis moest opluisteren. In 1992 was de boom zo armetierig dat de takken de lampjes niet eens dragen konden. En vorig jaar was de Noorse spar zo iel dat de gemeente er uit arre moede zes bomen omheen plaatste om het geheel toch een vol aanzien te geven. Een nieuw millennium en een opengebroken Dam gaven het gemeentebestuur voldoende moed om het gemeentebestuur van Trondheim voor de toekomst vriendelijk te bedanken. De nationale kerstboom komt voortaan uit Nederland en staat dit jaar op het Leidseplein. Overigens heeft de aannemer op de Dam inmiddels voor zijn mannen een flinke boom in het bouwzand gezet.

De oude traditie maakt plaats voor een nieuwe: een kerstplein. Amsterdamse hoteliers klagen al jaren dat er in de stad met de kerst niets te beleven valt. Amsterdam zou een eigen evenement moeten hebben dat kan concurreren met de druk bezochte kerstmarkten in Duitsland. Dus staan nu tot eerste kerstdag hekken om het Museumplein. Het kost tien gulden om binnen te komen, maar dan kun je ook schaatsen op de ijsbaan (zeven gulden per uur), een ritje maken in het reuzenrad (vijf gulden per uur) of iets leuks `kersterigs' kopen dat je bij Blokker bent vergeten. Op het programma staan verder de wereldkampioen ballonvouwen en de houthakkersshow, een spektakel met zagen en bijlen.

,,We beginnen kleinschalig'', zegt Huub Verweij van de Stichting Amsterdam Verlicht. ,,Vergeet niet: de Uitmarkt is ook ooit begonnen met vier kraampjes in de Nes'' De stichting heeft geen sponsors kunnen vinden. Bedrijven als Philips en Heineken kijken liever eerst de kat uit de boom. En Unox gaf – tot grote verbazing van Verweij – de voorkeur aan sponsoring van de wereldkampioenschappen snert koken in winkelcentrum Paddepoel in Groningen. ,,Alsof Nederland daar op zit te wachten.''

Nota bene: op een Surinaamse radiozender in Amsterdam was deze week een laatste oproep te horen voor de excursie naar de kerstmarkt in Düsseldorf. Alle bussen waren bijna volgeboekt.

    • Monique Snoeijen