BLØF

Pascal Jacobsen, de zanger van Bløf, is vorige week ingestort tijdens een optreden. De rest van de tournee ter ere van de cd Waterdragers is daarom opgeschort. Rond Bløf is veel te doen sinds hun grote hit Liefs Uit Londen (1998), en het succes van de vorige cd, Boven. Dat succes moet nu geconsolideerd worden, en met het nieuwe Watermakers heeft de groep inderdaad een degelijke, goed gespeelde cd gemaakt.

De liedjes van Bløf doen denken aan de wereld van zeemanscafé's en de grote vaart, en niet alleen door titels als Waar De Oceaan Begint en Dansen Aan Zee. De ruige stem van Jacobsen, de algemene wijsheden die in goed verstaanbare Nederlands worden meegedeeld, de zware instrumentaties van traditioneel gitaarspel, kreunende orgels en meppende drums - ze zijn ongecompliceerd ouderwets.

Muziek en zang hebben niet veel nuance. Een enkel liedje springt eruit door een onverwachte opbouw of instrumentatie, zoals de cello in Ze Is Er Niet. Bløf koos opnieuw voor een stabiele koers.

Bløf. Waterdragers (EMI 5 29002)

    • Hester Carvalho