Autobom doodt 21 burgers Tsjetsjenië, daders onbekend

Bij een aanslag met een autobom zijn zaterdag in Alchan-Joert in Tsjetsjenië 21 burgers om het leven gekomen. Het was de bloedigste aanslag op de bevolking in veertien maanden oorlog. De Tsjetsjeense rebellen en het Russische gezag geven elkaar de schuld.

De met explosieven volgeladen auto werd tot ontploffing gebracht vlakbij de moskee van Alchan-Joert, dat tien kilometer ten zuidwesten van de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny ligt. Zeventien slachtoffers stierven ter plekke; vier anderen overleden later aan hun verwondingen.

De aanslag gold uitdrukkelijk de burgerbevolking. Het is in recente tijden de eerste keer dat burgers doelwit van een niet-militaire terroristische aanslag waren. Autobommen zijn in Tsjetsjenië geen zeldzaamheid, maar ze gelden steeds militaire doelen, met name Russische kazernes of politiebureaus. Vrijdag vielen bij zo'n aanslag met een autobom in de stad Goedermes een dode en tien gewonden – allen Russische militairen.

De Russische autoriteiten hielden later vier Tsjetsjenen aan die de aanslag in Alchan-Joert zouden hebben gepleegd. Ze zouden dat hebben gedaan op bevel van twee beruchte Tsjetsjeense krijgsheren, Sjamil Bassajev en Chattab, en van de Tsjetsjeense president, Aslan Maschadov. Een van de arrestanten is een Tsjetsjeense politieman.

De Tsjetsjeense rebellen van hun kant spraken elke betrokkenheid bij de aanslag echter categorisch tegen. Volgens hun woordvoerder, Movladi Oedoegov, was de aanslag het werk van de Russen.

Het bloedbad van Alchan-Joert staat in elk geval haaks op de voortdurende Russische beweringen dat de toestand in Tsjetsjenië zich normaliseert en dat het Russische gezag de situatie er onder controle heeft. Vrijdag, één dag voor de aanslag in Alchan-Joert, kondigde de stafchef van de Russische strijdkrachten, generaal Anatoli Kvasjnin, een wat hij noemde ,,nieuwe operatiefase'' in Tsjetsjenië aan, die volgens hem bestaat uit ,,het herstel van de constitutionele orde''.

Op diezelfde vrijdag kwamen bij afzonderlijke aanvallen van Tsjetsjeense rebellen elf Russische soldaten en twee burgers om het leven.