Amnestie in Turkije geldt tienduizenden

Turkije heeft het afgelopen weekeinde besloten tot een amnestie die de druk op het overbelaste gevangenissysteem moet verlichten. De amnestie, die alleen nog wacht op goedkeuring door de president, geldt maximaal 35.000 van de 72.000 gevangenen in Turkije. De Koerdische leider Abdullah Öcalan is ervan uitgesloten, evenals mensen die veroordeeld zijn wegens georganiseerde misdaad, verkrachting en misbruik van publieke gelden. De moslim-fundamentalistische ex-premier Necmettin Erbakan, die wegens opruiing tot een jaar gevangenis is veroordeeld, profiteert wel van de amnestiemaatregel.

Premier Ecevit deed tegelijk een beroep op honderden gevangenen die met een hongerstaking-tot-de-dood protesteren tegen hun verplaatsing naar nieuwe gevangenissen, hun actie te beëindigen. ,,Tweehonderdvijftig jonge mensen zijn aan de rand van de dood gekomen. Dit onmenselijk protest moet worden beëindigd'', aldus Ecevit.

De hongerstakers gaven echter geen gehoor aan zijn oproep, en reageerden evenmin op het besluit van minister van Justitie Hikmet Sami Türk om de verhuizing op te schorten. Türk maakte zaterdag bekend dat de verplaatsing van gevangenen naar de nieuwe gevangenissen, waar ze in plaats van op grote zalen in cellen van maximaal drie personen worden opgesloten, voor onbepaalde termijn wordt uitgesteld. Hij voegde er echter aan toe dat het uitstel geen afstel wordt. ,,Als Turkije het slaapzaal-systeem handhaaft, zullen de problemen in de gevangenissen oneindig voortduren'', zei hij. ,,We maken absoluut een eind aan dit systeem.''