Aanhangers van Ouattara mijden stembusgang

De parlementsverkiezingen in Ivoorkust zijn gisteren zonder gewelddadigheden verlopen, maar de opkomst was uiterst laag. In het noorden, waar de oppositie sterk is, kwam vrijwel niemand opdagen.

De oppositionele Republikeinse Partij (RDR) had opgeroepen tot een boycot omdat haar leider Alassane Ouattara niet mag meedoen aan de verkiezingen. Aanhangers van Ouattara gingen vorige week in groten getale de straten van de hoofdstad Abidjan op, waarna bloedige rellen uitbraken. In het islamitische noorden verdreven Ouattara's aanhangers zuidelijke ambtenaren uit dorpjes en stadjes. In de grote noordelijke stad Korhogo braken zaterdag gewelddadigheden uit waarbij stemlokalen in vlammen opgingen. In Korhogo ging gisteren slechts één stemlokaal open, waar één kiezer kwam stemmen. In 29 van de 32 noordelijke kiesdistricten kon niet worden gestemd door het geweld.

In de wijk Abobo van het zuidelijke Abidjan kwam eveneens vrijwel niemand opdagen. In Abobo wonen vooral noordelingen en de wijk was daarom vorige week het middelpunt van de rellen. Het leger en de politie waren massaal aanwezig en zelfs moskeeën werden bewaakt. In districten met zuiderlingen bleek de opkomst rond de 30 procent.

Een verzoeningscomité van vertegenwoordigers van alle partijen en diplomaten stelde zaterdag voor om de verkiezingen uit te stellen wegens de geladen politieke atmosfeer. Als onderdeel van de overeenkomst zou de RDR haar aanhangers oproepen tot kalmte, waarna de regering opnieuw zou overwegen of RDR-leider Ouattara mag deelnemen aan de verkiezingen. President Laurent Gbagbo koos echter voor de harde lijn en wees het compromis van de hand.

Het leger en de politie hebben zich de afgelopen dagen trouw aan Gbagbo getoond. Gedurende de politieke chaos in het afgelopen jaar raakten de veiligheidstroepen chronisch verdeeld en kozen facties verschillende zijden in het politieke machtsspel. In het noorden roepen opgehitste aanhangers van Ouattara om afscheiding maar conservatieve noorderlingen die zo'n afscheiding zouden kunnen financieren, tonen zich weigerachtig zo'n opstand te steunen.