Zeker 30 doden bij aanslag in moskee in Soedan

Een man heeft gisteren met een automatisch wapen dertig mensen doodgeschoten en tientallen gewond in een moskee in het dorp Garaffa, vlak ten noorden van de Soedanese hoofdstad Khartoum. De moskee, van de niet-politieke Ansar al-Sunna beweging, was extra vol zoals gebruikelijk tijdens de islamitische vastenmaand Ramadan. De dader is opgepakt, aldus de Soedanese televisie die voor het nieuws haar normale uitzendingen onderbrak en beelden van het bloedbad uitzond. Volgens andere berichten werd hij door de politie gedood. Wat de motieven voor de schietpartij waren, was vannacht niet bekend. De dader zou lid zijn van de Takfir wal Hijra, letterlijk boetedoening en vlucht (uit de zondige wereld), een militante islamitische organisatie die haar idee van de islamitische wet met geweld aan Soedan wil opleggen. In Soedan is een andersgeaard fundamentalistisch regime aan de macht.