Z-notities

Verbouwen overbodig

Kinderen in het Groningse ziekenhuis konden zich verheugen in de Hell's Angels die vlak voor sinterklaas ongehelmd op de motor knuffels en cadeautjes kwamen brengen. Zoiets gebeurt jaarlijks, ook wel in Amsterdam. De Hell's Angels zijn goede rolmodellen voor zieke kinderen. Leren afrekenen, dat komt altijd van pas.

De Amsterdamse politieleiding had na een driedubbele huurmoord in een restaurant invallen laten doen en aangekondigd dat ze ,,het niet meer zou pikken''. Den Haag moest zich er niet mee bemoeien. Een paar dagen later glipte er toch weer een afrekeningetje doorheen: een dode op straat. Volgens plaatsvervangend commissaris Van Riessen in Amsterdam was de wet niet streng genoeg. Er moet een maffiawet komen, zoals in Italië. Toch Haagse bemoeienis?

De politiekorpsen van Rotterdam, Den Haag, Groningen en Utrecht hadden het te druk met bewaking. Voetbalsupporters dreigden bioscopen te ,,verbouwen'' bij vertoning van een film over Ajax. De politie adviseerde afgelasting, hetgeen prompt gebeurde, behalve bij de dappere, kleine Rotterdamse Lantaren. Sindsdien blijft het stil. Van de actiegroepen tegen zinloos geweld wordt niets vernomen. Ook voetballers en hun bobo's zwijgen in alle talen. Dat is geen uiting van lafheid maar van grote marktgevoeligheid voor jongerendoelgroepen. Waarom geen overleg vooraf met de supportersvoorzitters? Pas als die een evenement goedkeuren en niet als ,,provocatie'' beschouwen, mag het doorgaan. Efficiënte ordebewaking die de veiligheid bevordert en zinloos verbouwen spaart.

Paars overleg

Nieuwsvrouw: ,,Eindelijk is er overleg tussen de paarse coalitiepartners over de WAO. De aantallen naderen weer het miljoen, een internationaal record. Steeds meer psychische klachten. We gaan nu over naar de Kamer waar dat overleg plaatsheeft.''

WAO-getraumatiseerd PvdA-Kamerlid J. Smits (haar door de war, sporttrui met capuchon, gevonden in een oude archiefkast van haar voormalige werkgever de Volkskrant): ,,De VVD wil kanker- en hartpatiënten straffen door voortaan alleen arbeidsrisico's te verzekeren.''

VVD-Kamerlid G. Wilders (17de-eeuwse pruik, donkerblauw frak): ,,Niet waar. Demagogie. Hier reageer ik niet op.''

Smits: ,,Geef nou toe. De VVD wil kanker- en hartpatiënten straffen.''

Wilders: ,,Niet waar. Hier reageer ik niet op''.

Smits: ,,U antwoordt niet. De VVD wil kanker- en hartpatiënten straffen.''

Wilders: ,,Hier reageer ik niet op.''

Voorzitter: ,,Zo, dat was het. Nu weer eens iets anders.''

Nieuwsvrouw bij de kleedkamers: ,,En komt er nu nog overleg?''

Smits (nahijgend): ,,We hebben dat overleg net gehad. En we worden het er langzamerhand in de Kamer over eens dat we meer miljarden moeten besteden aan de WAO'ers en dan gaan ze vanzelf weer werken.''

Bijna een miljoen kijkers willen een sprong in de lucht maken. Slechts 700.000 zijn daartoe in staat. De sprongtest.

Internet bakt geen pizza

Vergelijk internet met telefoon en de betekenis wordt helder. De telefoon was een sterke vooruitgangsprikkel maar het aantal bedrijven dat alleen aan de telefoon zelf verdiende, bleef beperkt. De meeste bedrijven konden dankzij de telefoon beter doen waar ze al goed in waren. Door de telefoon kan een pizzabakker koeriers sturen, maar zijn product blijft pizza.

Dat geldt ook voor internet. Minister van Boxtel kan nog zoveel chatten met kiezers die niets anders om handen hebben, uiteindelijk moet hij als politiek vertegenwoordiger de knoop doorhakken tussen de tegengestelde verlangens meer zorg en minder belasting. Van Boxtel denkt dat internet loketten overbodig maakt. Waarom had de post dat al niet gedaan?

Bestsellerschrijver Stephen King is ontnuchterd, want zijn internetroman The Plant haalt het niet bij zijn paperbacks. Sinds hoofdstuk vier willen de meeste downloaders niet meer betalen en King is ermee gestopt. Van zijn uitgever moet hij verder schrijven aan twee papieren bestsellers. Zijn internetroman trekt wel de aandacht voor de site Stephenking.com, waar King geruchten ontzenuwt, vaak gestelde vragen beantwoordt in plaats van die stapels brieven door te werken, boeken verkoopt en zijn productieschema publiceert voor papieren boeken voor de winkel. Internet schrijft die romans niet maar Stephen King.

Pentium-speelgoedrace

Hoe Sinterklaas de ouders in gebreke stelde: hij bracht de kinderen aan het huilen met een computerspelletje van 50 gulden. Dat werkte niet want er moest nog een videokaart bij van 400 gulden of misschien zelfs wel een hele nieuwe computer voor 3.000 gulden. Die krenterige ouders beseffen niet dat een spelcomputer sneller veroudert dan een kantoormachine. De echte wereld imiteert het speelgoed en niet andersom. Op 6 december stonden de rijen bij de computerwinkel. Achteropgeraakt in de Pentium-speelgoedrace.

NS-succes

De Tweede Kamer wil de directie van de NS ontslaan maar die is onaanraakbaar in het niemandsland van verzelfstandiging. Van de overheid en zonder verantwoordingsplicht. Er valt de NS ook niets te verwijten. Ze heeft volgens afspraak een mooie produktiegroei laten zien met optimaal gebruik van de capaciteit. Treinen zijn zo afgeladen dat ze soms niet van het perron wegkomen. Dat drukt weer de kosten. Door het opleggen van boetes kan de overheid haar eigen geld recupereren en later weer teruggeven aan het onderhoud van de rails.

De telefoon is nog produktiever. Aan een joint venture met British Telecom voor een geheim bedrag heeft de NS na verkoop ruim 3,2 miljard extra overgehouden. Ze zijn goede beleggers. Ze willen ook investeren in het Britse spoor waar de overheid nog minder eisen aan stelt dan de Nederlandse.

Burgemeester Cohen

Job Cohen is aardig, open, intelligent, progressief, doortastend, onpartijdig, toekomstgericht, intellectueel, onafhankelijk, multicultureel, gewetensvol, gevoelig, tolerant, moreel hoogstaand, bescheiden. Hij heeft het asielprobleem opgelost. In een eerder kabinet was hij hervormer van het hoger onderwijs. De universiteiten plukken daar nog de zoete vruchten van. Hij heeft de Turkse kleermaker Gümus weliswaar het land uitgezet, maar hij keek er op de juiste wijze berouwvol bij. Volgens een vertrouwenscommissie de ideale kandidaat voor het burgemeesterschap van Amsterdam.

De vertrekkende burgemeester Schelto Patijn is aardig, open, intelligent, bescheiden, tolerant, onpartijdig, opofferend, progressief, multicultureel, democratisch, intellectueel, doortastend, gevoelig, verstandig, moreel hoogstaand, gewetensvol. Hij treurt omdat hij de Turkse kleermaker Gümus niet naar Amsterdam kon terughalen. Verder is alles gelukt.

De wethouders van Amsterdam zijn ijdel, dom, machtsbelust, partijdig, stekeblind, chicaneus, grof, corrupt, sloom, hooghartig. Ze krijgen niets voor elkaar.

Wat is dat toch met die burgemeesters van Amsterdam?

    • Maarten Huygen