VEB naar rechter om afkoopsom

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) wil de afkoopvergoeding van 339 miljoen gulden voor bestuursvoorzitter R. Homburg van vastgoedfonds Uni-Invest voorleggen aan de rechter.

Homburg ontvangt de vergoeding als tegenprestatie voor het opgeven van de controle over het vastgoedfonds, nadat het een fusie is aangegaan met de vastgoedbelegger VastNed Offices/Industrial. Ook het schrappen van de constructies die Uni-Invest tegen een vijandige overname moest beschermen speelt daarbij een rol.

,,Wij vinden dat de afkoopsom in geen verhouding staat tot het bedrag dat met de fusie van Uni-Invest met VastNed is gemoeid'', zegt directeur P. de Vries van de VEB. Hij noemt de regeling buitensporig. De VEB heeft enkele maanden geleden een advocaat op de zaak gezet.

,,Juridische actie lijkt me voorbarig'', reageert financieel directeur R. Stolle van Uni-Invest. ,,Twee partijen hebben hier naar gekeken, namelijk de besturen van Uni-Invest en VastNed. Verder hebben een bank en een accountantskantoor hun opinie gegeven dat de totale transactie fair en evenwichtig is. Waarom zou de VEB opeens een andere opinie hebben, terwijl zij niet meer informatie heeft dan wat in de markt beschikbaar is.''

Op 20 december vergaderen de aandeelhouders van Uni-Invest over de fusie die een firma met vastgoed ter waarde van zo'n 5,5 miljard gulden moet opleveren. De 22ste vergadert VastNed.

De VEB adviseert aandeelhouders van beide fondsen om tegen de afkoopsom te stemmen. De VEB becijfert de gouden handdruk op 2,52 euro per aandeel Uni-Invest, ofwel 22 procent van de beurswaarde van het fonds. Stolle vindt dat De Vries zich met dit advies in ,,eigen vingers snijdt. Hij heeft me gistermiddag gebeld en het fusiebericht nog niet gelezen.''

Volgens de VEB vertegenwoordigt het opgeven van de controle door Homburg maar een geringe waarde. Het afkopen van de bescherming tegen een vijandige overname is volgens de VEB niet aan de orde, omdat de fusie met VastNed een vriendelijk karakter heeft. Na de fusie treedt Homburg overigens terug als directeur.

De afkoopregelingen met Homburg dateren volgens Stolle uit 1991, toen de Canadese zakenman het toen vrijwel failliete fonds redde. De aandeelhouders gingen toendertijd akkoord met de regeling. ,,Niemand had kunnen bevroeden dat het zo zou groeien.'' Hij heeft van andere beleggers niet vernomen dat zij het met de afkoopsom oneens zijn.