Stonehaven heeft 63 procent van Ahrend

Investeringsmaatschappij Stonehaven (HAL en Egeria) heeft haar belang in kantoorinrichter Ahrend vergroot tot 63 procent. Dat heeft de maatschappij gisteren bekendgemaakt. Woensdag had Stonehaven al bekend gemaakt dat het 53 procent in handen had.

Ahrend wil fuseren met concurrent Samas, maar wordt bedreigd door een vijandig bod van Buhrmann (op Ahrend én Samas) en een `onsympathiek' bod van Stonehaven. Stonehaven biedt 19 euro per aandeel Ahrend, ofwel 780 miljoen gulden in totaal. Het bod loopt tot 5 januari, maar Stonehaven koopt intussen ook zoveel mogelijk stukken op de beurs.

In de beidingsstrijd werd gisteren verder bekend dat Samas zijn conflict over een beschermingsconstructie heeft bijgelegd met de Amsterdamse effectenbeurs. Samas had zich tegen een vijandig bod van Buhrmann beschermd door uitgifte van nieuwe, goedkope aandelen bij een bevriende stichting. Samas had bijna net zoveel nieuwe aandelen uitgegeven als er al aandelen uitstonden, waardoor die stichting bijna de helft van de stemmen zou krijgen op een aandeelhoudersvergadering. De beurs vindt dat teveel. Samas houdt vol dat het in zijn recht staat, maar heeft nu beloofd slechts op de helft van die nieuwe aandelen ook echt stemrecht uit te oefenen.