Spanje en Australië op gelijke hoogte

Na de eerste dag van de finale om de Davis Cup, de jaarlijkse strijd om de tennisbokaal voor landenteams, staan Spanje en Australië in Barcelona op gelijke hoogte: 1-1. Het gastland kwam gisteren in de eerste partij op achterstand, maar werkte die later op de dag weg door een zege in het tweede enkelspel.

Juan Carlos Ferrero had in die partij het geluk dat zijn tegenstander Patrick Rafter moest opgeven. De Australiër raakte in de derde set geblesseerd aan zijn enkel. Hij begon aan het vierde deel, maar bij een 3-1-achterstand in de set liet de kopman van de Australiërs weten niet verder te kunnen.

In de eerste twee sets moest er een tie-break aan te pas komen om een beslissing te forceren. Het eerste 'extraatje' ging naar Rafter, het tweede naar Ferrero. Die setwinst deed de Spanjaard goed, waarna hij simpel de derde set naar zich toetrok: 6-2.

Eerder op de dag zette Lleyton Hewitt de bezoekers op een 1-0 voorsprong. In een partij die meer dan vier uur duurde, was de onbevangen tiener in vijf sets Albert Costa de baas: 3-6, 6-1, 2-6, 6-4 en 6-4.

Na een zwak begin herstelde Hewitt zich in de tweede set, waarin hij snel een voorsprong van 4-0 bereikte. Een tweede herstel volgde na verlies van de derde set, waarna in de beslissende set een break naar 3-2 de beslissing inluidde. De Australiër gaf die voorsprong niet meer uit handen, al leek zich nog een stunt aan te dienen in zijn laatste servicegame, toen hij met 0-40 achterkwam. Vijf achtereenvolgende punten zorgden echter voor de overwinning. ,,Mijn beste prestatie ooit'', concludeerde Hewitt met gevoel voor drama.

De jonge Australiër trof gisteren behalve een gepassioneerde tegenstander ook een fanatiek meelevend publiek. Luidkeels werd Costa aangemoedigd door de twaalfduizend aanwezigen, die elke misser van Hewitt met evenveel kabaal begroetten. ,,Dit was het vervelendste publiek dat ik ooit heb meegemaakt'', mopperde Hewitt na afloop. Vooral tijdens de laatste game ergerde hij zich groen en geel aan de houding van het Spaanse publiek. ,,Dit ging te ver, dit gedrag had wat mij betreft mogen leiden tot meer strafpunten. Helaas zeggen de regels hier niets over.''

Vorig jaar maakte Hewitt soortgelijke taferelen mee in het duel tegen Frankrijk. ,,De supporters maakten toen ook veel lawaai, maar gingen niet over de schreef. Nu was er herrie tijdens de hele rally. Dat is niet acceptabel. We hebben het hier over tennis, niet over voetbal.''

Spanje is er in vier eerdere Davis-Cupontmoetingen met Australië nog nooit in geslaagd van Australië te winnen. Ook de finales in 1965 en 1967 gingen verloren, hetgeen de euforische stemming niet beinvloedt. `Spanje is rijp voor een historisch weekeinde', kopte het sportblad Marca. Voor vandaag staat de dubbel tussen Corretja/Balcells tegen Woodforde/Stolle op het programma.