Slachterijen dicht om overcapaciteit

De negen runderslachterijen in Nederland werken aan een saneringsplan, waardoor er vier zouden moeten sluiten en de capaciteit van de industriële runderslachterijen met 20 procent wordt ingekrompen. Dat zei voorzitter R. Tazelaar van het Productschap Vee en Vlees gisteren tegen het persbureau ANP.

De inkrimping is nodig, omdat in Nederland steeds minder runderen zijn om te slachten. De sanering staat los van de BSE-affaire, die in sommige landen leidt tot dalende rundvleesverkopen. Import van slachtrunderen om zo de overcapaciteit te benutten heeft weinig zin: vooral Duitse consumenten willen vlees dat in eigen land is geslacht. Tazelaar heeft goede hoop dat de negen bedrijven tot een akkoord kunnen komen, ondanks een moeizaam gesprek met banken gisteren. ABN Amro en ING zijn volgens Tazelaar niet bereid de vijf overblijvende bedrijven te financieren. De Rabobank wil wel, maar niet alleen. ,,We werken de komende dagen aan een alternatieve financiering'', zei Tazelaar.

De voorzitter wilde niet zeggen om welke slachterijen en om hoeveel arbeidsplaatsen het gaat. ,,Als je overcapaciteit hebt, is het verstandig daar samen wat aan te doen. Bovendien ontstaat zo betere regionale spreiding in Nederland.'' Een eventueel saneringsplan moet nog goedkeuring krijgen van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Tazelaar verwacht geen moeilijkheden met de antikartelregels. De vijf overblijvende bedrijven blijven immers concurreren.

Het productschap streefde eerder naar een saneringsplan voor de varkensslachterijen. Ook daar is overcapaciteit. De slachterijen konden het onderling echter niet eens worden.