Pokemon-monsters niet meer welkom in Turkije

Het Turkse televisiestation ATV mag geen afleveringen meer uitzenden van de populaire Pokemon-tekenfilms. Dat heeft het orgaan dat toezicht houdt op de Turkse media besloten. Ook krijgt ATV een uitzendverbod van een dag opgelegd als gevolg van een klacht van het Turkse ministerie van Volksgezondheid bij diezelfde mediaraad dat de tekenfilms schadelijk zijn voor de gezondheid van kinderen.

De ophef rond de tekenfilms – die ook in Nederland zeer populair zijn – begon in Turkije toen een aantal kinderen het onderscheid tussen de virtuele wereld van de Pokemon-monsters en de dagelijkse, door natuurwetten geregeerde, realiteit niet meer zag.

In twee niet aan elkaar gerelateerde incidenten raakten vorige maand een zevenjarig meisje en een vierjarige jongen gewond nadat ze ervan overtuigd waren geraakt dat ze – net als de helden van Pokemon – de zwaartekracht konden trotseren. Beide kinderen sprongen van een flatgebouw in de verwachting dat ze zouden gaan vliegen. Met name de minister van Volksgezondheid, Durmus, legde een direct verband tussen de duikvluchten en Pokemon.

In een eerste reactie op het verbod zei Zuhtu Sezer, de programmadirecteur van ATV, dat Turkije het eerste land is dat Pokemon, waarvan de tekenfilms in zo'n zestig landen op tv verschijnen, verbiedt. ,,Hoe ver zal dit gaan? Zullen ze ook de verkoop van Pokemon-speelgoed gaan verbieden?'' Volgens Sezer is deze kwestie zeer ,,onfortuinlijk'', nu, aldus de programmadirecteur, ,,Turkije zijn plaats tracht in te nemen in de Europese Unie.'' ,,Waar is de vrijheid van meningsuiting?'' ATV is van plan de tekenfilms uit te blijven zenden zolang het beroep tegen de uitspraak van de mediaraad loopt.