Plannen Wembley opnieuw gewijzigd

De Engelse voetbalbond gaat nieuwe plannen opstellen voor de herbouw van het beroemde Wembley-stadion in Londen. Aanleiding vormen de grote financiële problemen die zich voordeden bij de realisatie van eerdere plannen voor een grondige renovatie van het stadion dat dateert uit 1923.

Gisteren arrangeerde de voetbalbond een spoedbijeenkomst om de problemen rond de nieuwbouw te bespreken. Volgens verscheidene Engelse kranten is sprake van een financieel tekort van bijna 1,5 miljard gulden. Voor dat bedrag heeft zich nog geen enkele geldschieter garant gesteld.

Voor de totale herontwikkeling van Engelands beroemdste stadion was een bedrag van ongeveer 2,3 miljard gulden nodig. Oorspronkelijk ging men uit van 900 miljoen. Die stijging leidde tot harde kritiek in Engeland. In het nieuwe, nog te ontwikkelen plan wordt fors op diverse kostenposten bezuinigd, zo liet de bond gisteren weten in een verklaring.

Sinds de bekendmaking dat Wembley ingrijpend zou worden verbouwd, is het stadion in Groot-Brittannië regelmatig onderwerp van nationale discussie. Zo werd er maandenlang gedebatteerd over het al dan niet neerhalen van de voor het stadion zo karakteristieke Twin Towers.

Vorige maand werd duidelijk dat de renovatie van de voetbaltempel bijna drie keer zo veel zou gaan kosten als aanvankelijk in 1996 was begroot. Een miljard is bijeen gebracht door de nationale loterij en de Engelse voetbalbond. Het project staat onder leiding van hetzelfde Australische bouwbedrijf dat het olympisch stadion in Sydney realiseerde.

Het laatste duel op Wembley was een WK-kwalificatietreffen, twee maanden geleden tussen Engeland en Duitsland. Die wedstrijd eindigde, tot ontzetting van de Engelsen, in een 1-0 overwinning voor de bezoekers. (Reuters)