Palestijnse opstand laait op, tien doden

Bij een felle opleving van de Palestijnse onafhankelijkheidsopstand in Jeruzalem en op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn gisteren zeven Palestijnen en drie Israëliërs gedood. In totaal zijn nu sinds het begin van deze tweede intifadah, eind september, 316 mensen gedood, in overgrote meerderheid Palestijnen.

De Palestijnen herdachten gisteren het uitbreken van de dertiende verjaardag van het uitbreken van de eerste intifadah. In reactie op aanslagen vanuit Palestijnse auto's op voertuigen van kolonisten bij Hebron en Jericho, waarbij de drie Israëliërs werden gedood, heeft het Israëlische leger gisteravond opnieuw de Palestijnse autonome gebieden afgesloten en omsingeld.

Vijf Palestijnen werden gistermiddag bij Jenin door Israëlisch tankvuur in hun auto gedood. Volgens Israëlische militaire kringen reed de Palestijnse auto met de gewapende Palestijnen in gebied C, dat onder volledige Israëlische militaire en civiele controle staat. Gisteravond bleek dat er onder deze Palestijnen zeker drie politieagenten waren. Bij gevechten in Bethlehem en Hebron werden gisteren twee Palestijnen door Israëlische soldaten gedood.

Bij het uitgaan van de grote moskeeën in Oost-Jeruzalem kwam het gisteren tot hevige botsingen tussen jonge Palestijnse demonstranten en de Israëlische politie bij de Leeuwenpoort die toegang geeft tot de Via Dolorosa. Daarbij werden 26 Palestijnen gewond en een gedood. Twintig Israëlische politieagenten werden door stenen licht gewond. De Palestijnse demonstranten `veroverden' enkele uren een deel van de Via Dolorosa. Het Israëlische politiebureau bij de Leeuwenpoort werd voor de tweede maal in zes weken door de Palestijnen in brand gestoken.

Premier Ehud Barak heeft gisteren naar aanleiding van de incidenten gezegd dat ,,een volk dat in het Midden-Oosten wil leven voor zijn bestaan moet vechten''. Vertegenwoordigers van de kolonisten eisen dat het Israëlische leger Palestijns personenvervoer in privé-auto's op de Westelijke Jordaanoever verbiedt. ,,Laten Palestijnen maar in bussen rijden zodat wij ons vrij kunnen bewegen'', zeggen ze. Indien het leger niet aan deze eis voldoet dreigen de kolonisten het recht in eigen hand te nemen. Kolonisten geven toe dat het gevaarlijk is zich op de wegen in bezet gebied te begeven. ,,Moeten we soms onderduiken'', vroeg een koloniste in de regelmatig door Palestijnen beschoten nederzetting Psagot bij Ramallah. ,,Ik ben bang en toch blijf ik rijden. Dat doen we allemaal omdat dit ons land is''.

Palestijnse leiders op hun beurt waarschuwden Israël tegen een militaire oplossing voor de intifadah. ,,De Israëlische agressie versterkt slechts de vastbeslotenheid van ons volk om zijn heldhaftige intifadah voort te zetten om zijn vrijheid en onafhankelijkheid te bereiken'', aldus een communiqué na een zitting van het Palestijnse kabinet onder leiding van Yasser Arafat.