Ohra duikelt uit top tien

Het is geen drukfout. Het Ohra aandelenfonds is niet per ongeluk vergeten in de ranglijst van wereldwijde aandelenfondsen, maar de koers is in drie maanden met een kwart gedaald; de slechtste prestatie van alle 36 onderzochte fondsen in Nyfer's Financiële Monitor.

Daarmee is de plaats bij de top tien in de selectie van NRC Handelsblad verspeeld. Rolinco en Fortis Obam, twee andere bekende aandelenfondsen, is hetzelfde overkomen. Over de langere periode van drie jaar doen Ohra en Fortis Obam het nog steeds beter dan de index en houdt Rolinco de index precies bij. Maar de spectaculaire extra winsten ten opzichte van de index zijn goeddeels versmolten.

Over de laatste twaalf maanden doen aandelen in Europa het net zo goed als in Amerika. Dat is ook nieuw. Beleggers zullen het oude continent weer met enig respect gaan behandelen. Het is niet toevallig dat tegelijkertijd de euro uit het dal begint te klimmen. De economische vooruitzichten voor Euroland zijn voor het eerst in tien jaar ook iets beter dan in de VS.

    • Eduard Bomhoff