Nederlands populair bij Griekse studenten

Minstens 200 Griekse studenten willen Nederlands leren. Aan subfaculteit Germanistiek van de Universiteit van Thessaloniki – waaronder de studie Nederlands valt – studeren dit seizoen voor het eerst in de geschiedenis 200 Grieken als bijvak Nederlandse taal en letterkunde.

Deze leerstoel, die wordt bezet door de Nederlander Hans Bannenberg, tevoren werkzaam op het Goethe Instituut in Thessaloniki, is voortgekomen uit een initiatief van de Nederlandse ambassadeur in Athene, Paul Brouwer, en de Nederlandse Taalunie die zich ten doel stelt om vanuit Nederland en Vlaanderen mondiaal belangstelling op te wekken voor de Nederlandse taal en letterkunde.

De Nederlandse Taalunie heeft een startpremie verstrekt, maar het is de bedoeling dat de Universiteit van Thessaloniki deze leerstoel geheel voor haar rekening neemt. De gang van zaken wordt technisch ondersteund door de Universiteit Utrecht, die onder andere reeds was betrokken bij een dergelijke onderneming in Portugal.

De overweldigende belangstelling in Noord-Griekenland – bij 200 studenten moest de inschrijving worden stopgezet – had niemand verwacht.

    • F.G. van Hasselt