Midden-Oosten 1

In het artikel `Genoeg is genoeg. Het vredesproces is voorbij' (NRC Handelsblad, 30 november), komt duidelijk naar voren dat niet alles zo onschuldig is in de Palestijnse gebieden als de media ons dikwijls willen doen geloven. Het is namelijk zeer waarschijnlijk dat er een islamitische dictatuur zal komen in Saddam Hussein-stijl en niet een democratie zoals in Israël. Is het dan zo vreemd dat Israël niet zomaar instemt met een onafhankelijke Palestijnse staat, maar in ruil voor opgave van de gebieden klinkklare veiligheidsgaranties eist? Ik denk het niet.

Verder dient vaker benadrukt te worden wat voor propaganda in de Palestijnse media en scholen wordt gebezigd. Het enige doel van deze propaganda is de Israëliërs te demoniseren. Het stuk van Joris Luyendijk verdient desalniettemin een reactie. Zo wordt gesteld dat Israëlische soldaten bewust op de hoofden van de Palestijnen richten. Dit is Palestijnse propaganda. Inderdaad waren de meeste dodelijke slachtoffers in het bovenlichaam getroffen, maar ja een beenwond is nu eenmaal in de regel niet dodelijk. Als de schotwonden van alle getroffen Palestijnen zouden worden onderzocht, zou duidelijk blijken dat de soldaten niet gericht op het bovenlichaam richten.

Verder wordt elke keer voor het gemak, of uit vrees voor eigen leven, vergeten te vragen aan de Palestijnen of zij bereid zijn de consequenties van het opschorten van de vredesonderhandelingen met Israël te accepteren. Een Tsjetsjenië is mogelijk, aangezien Israël niet kan accepteren dat de Palestijnen unilateraal de onderhandelingen verruilen voor terreur.

    • Arthur Rosenbach
    • Ramat Gan