LIEFDESRELATIE WORDT BEÏNVLOED DOOR HÁÁR FAMILIE, NIET DE ZIJNE

Verliefde mannen doen er goed aan om niet alleen een goede indruk op haar te maken, maar ook op haar vrienden. Als een vrouw denkt dat haar vrienden de relatie in het begin al zien zitten, houdt de relatie namelijk langer stand dan wanneer ze het gevoel heeft dat haar vrienden er afkeurend tegenoverstaan. De mening van de vrienden van de man heeft daarentegen geen invloed op de duur van de relatie. Dit blijkt uit onderzoek van Illinois State University en de University of California, dat deze maand is gepubliceerd in het tijdschrift Personal Relationships.

Drie en een half jaar lang volgden de onderzoekers negentig stellen,voornamelijk blanke studenten die bij aanvang van het onderzoek gemiddeld twintig jaar oud en gemiddeld anderhalf jaar samen waren. De deelnemers vulden in deze periode vijf vragenlijsten in, met tussenpozen van een half jaar tot een jaar. Na drie en een half jaar was 28% van de deelnemers getrouwd; 59% had de relatie beëindigd.

Het is onduidelijk of de vriendenkring van vrouwen zich daadwerkelijk actiever met het verloop van haar relaties bemoeit dan die van mannen, of dat de vrienden van vrouwen gewoon beter zijn in het voorspellen of een relatie zal overleven dan de vrienden van mannen. En het zou óók nog kunnen dat de vrouwen zelf hun vrienden al in een vroeg stadium laten merken hoe serieus de relatie is.

Overigens moeten de verliefde mannen niet alleen zichzelf gunstig presenteren, maar ook hun familie. Want naarmate de vrouw de familie van haar partner aardiger vond, bleek de kans ook kleiner dat ze uit elkaar gingen. Vreemd genoeg gingen vrouwen de familie van hun partner na verloop van tijd wel minder aardig vinden. De onderzoekers hadden geen verklaring voor dit effect.

Over het algemeen hadden de deelnemers het idee dat hun eigen familie en vrienden en die van hun partner de relatie gaandeweg steeds positiever bezagen. Bij de man waren verloving en trouwen daarbij cruciale momenten: zowel mannen als vrouwen hadden het gevoel dat familie en vrienden van de man meer goedkeuring hadden voor de relatie ná de verloving of het huwelijk dan ervoor – alsof de sociale omgeving van de man zijn partner daardoor meer accepteert. Het zou ook kunnen, schrijven de onderzoekers, dat mannen eenvoudigweg niet met hun vrienden en familie over hun relaties praten tot ze echt serieus worden, of dat die er tot die tijd geen belangstelling voor hebben.

    • Ellen de Bruin