Krantenarchief online voor abonnees

De abonnees van NRC Handelsblad krijgen vanaf vandaag toegang tot een digitaal krantenarchief, met een terugzoekmogelijkheid van drie maanden. Dat archief is via de website van de krant toegankelijk en het bevat artikelen die in de `papieren krant' van NRC Handelsblad hebben gestaan.

Verder kan elke abonnee nu een persoonlijk emailadres met als achtervoegsel ....@nrcnet.nl aanvragen. Die mogelijkheid zal binnenkort worden verruimd tot vijf emailadressen per abonnement.

NRC Handelsblad breidt met deze webdiensten de dienstverlening verder uit. Nu al ontvangt elke abonnee de eerste zaterdag van de maand het magazine M, biedt de krant nieuws en achtergronden op haar website (www.nrc.nl) en is voor leerlingen en docenten in het voortgezet onderwijs de site studiehuis.nrc.nl gecreëerd. Meer webdiensten zullen binnenkort worden aangeboden, waaronder gratis internet en een vernieuwde website.

Het digitale krantenarchief kan bereikt worden met de knop digitaal krantenarchief & e-mail op de homepage van de website van de krant. Van daaruit kan worden doorgeklikt naar de pagina NRC Handelsblad voor abonnees. Op deze pagina kan een abonnee zich met naam en wachtwoord aanmelden. Informatie over deze aanmeldgegevens krijgt elke abonnee per brief. Die brief valt vandaag of na het weekend in de bus.

Met het digitale krantenarchief kan elke abonnee drie maanden terugbladeren zonder dat er kranten bewaard hoeven te worden. Dat terugbladeren gebeurt overigens met een zogeheten zoekmachine: door het intypen van een trefwoord (bijvoorbeeld: oliemarkt) of een naam van een persoon of organisatie (bijvoorbeeld: Lubbers, of: Navo) zoekt de computer in het krantenarchief naar alle artikelen waarin deze woorden voorkomen.

Ook kan op een datum worden gezocht, of in een speciale rubriek of bijlage van de krant. Tenslotte kan ook op het soort artikel worden gezocht: recensie, reportage, column, etc. Van elk gevonden artikel verschijnen de kopregel, de datum van publicatie en het aantal woorden. Door op de kopregel te klikken komt de volledige tekst van het oorspronkelijke artikel op het scherm.